ЈАБУКЕ ИЗ СРБИЈЕ И ДАЉЕ СТИЖУ У РУСИЈУ, ТРАЖЕ СЕ НОВА ТРЖИШТА

 

Београд, 07.06.2022.

РТС

  • Ове године ће, због неодговарајућих временских услова, принос јабука у смедеревском крају бити слабији, кажу воћари и стручњаци. Ипак, поједине фирме, успевају да квалитетан прошлогодишњи род пласирају на тржиште, посебно оно у Русији, земљи која је највећи увозник наших јабука.

Ситан род јабуке који пропада и отпада, није слика коју су смедеревски воћари очекивали. Како кажу, извесно је, да ће подбачај на том воћу бити од тридесет до педесет одсто.

"На појединим парцелама је и само цветање било слабо, а и у оним воћњацима где смо имали добро цветање, добар родни потенцијал, у време цветања смо имали прохладно време, не могу да кажем да смо имали кишно, али смо имали малу количину талога који се јављао са времена на време. То прохладно време је по свему судећи довело до тога", рекао је Бобан Марковић, дипломирани инжењер пољопривреде и воћар.

Смедеревска компанија која се бави производњом, откупом и продајом воћа, захваљујући савременим хладњачама, одржава свежину и квалитет рода месецима. Тако и квалитетан прошлогодишњи род, ипак може да стигне до купаца.

"Прошле године смо изградили нове, уло хладњаче, капацитета 2.500 тона. Што се тиче ове године, јесте мало принос смањен, али захваљујући овим хладњачама, ми смо задржали јабуку коју можемо купцима да испоручујемо свих 12 месеци у години", навео је Лазар Бојковић, шеф производње "Фрукт компани".

Деведесет одсто њихових јабука одлази на руско тршиште, а извозна цена се креће од евро до евро и 20 са транспортом.

"Мало то сад иде споријим токовима, због Украјине наравно. Иде се горе преко Европе, преко Пољске то одмах за нас значи цена транспорта скаче. Тренутно имамо проблема са транспортом, јер само српски камиони могу да возе робу. Цена транспорта је чак дупло или тродупло скочила него прошле године", додаје Бошковић.

Један од циљева многих, па и те компаније, јесте проналажење нових тржишта за пласман јабуке. Захваљујући недавно одржаном сајму у Дубаију, како кажу из компаније, отворена је могућност за сарадњу са земљама Емирата.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---