Afrička svinjska kuga: U BUGARSKOJ I RUMUNIJI EPIDEMIJA

 

Beograd, 6. avgust 2019.

Izvor: RTS

Evropa je na nogama zbog pojave afričke svinjske kuge. U Bugarskoj i Rumuniji je proglašena epidemija, a eutanazirano je stotine hiljada svinja. U Srbiji, za sada, nije potvrđena pojava bolesti, ali veterinarski inspektori deluju preventivno.

Srbija skoro dve godine ne uvozi svinjetinu iz Mađarske, Rumunije i Bugarske, kako bi izbegla zarazu svinjskom kugom. Graničari strogo kontrolišu unos hrane iz Bugarske, gde je proteklih dana zbog epidemije ubijeno 130.000 svinja, kao i iz Rumunije u kojoj je eutanazirano 50.000 grla. Situaciju dodatno otežava to što bolest prenose ptice i divlje svinje.

„Usled sumnji na moguću pojavu zarazne bolesti, a na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume, mesta Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu su u tom i mestu Velika Krsna izvršile eutanaziju svinja i u skladu sa predviđenim procedurama preduzele sve preventivne mere kako bi se zaštitilo zdravlje životinja na tom području. Uzorci svinja su poslati na laboratorijsku analizu i po dobijanju rezultata biće preduzete sve potrebne mere u skladu sa utvrđenim procedurama” – kažu u Upravi za veterinu.

U proteklih nekoliko godina afrička svinjska kuga proširila se gotovo celom istočnom Evropom. Bolest je registrovana u Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Češkoj i Slovačkoj, u kojoj je juče ubijeno 68 svinja. Situaciju je komentarisao bugarski premijer Bojko Borisov.

  • Uveren sam da su rumunski turisti odgovorni za kugu. Oni jedu na putu, bacaju smeće, a ptice i divlje svinje to raznose, a mi raščišćavamo. Autoputem Trakija dnevno prođe 57.000 kola, a 700 vozila je izašlo iz Bugarske u petak uveče. Mi tu ništa ne možemo da uradimo, jer ljudi sve više putuju - rekao je Bojko Borisov.

Čovek može biti prenosilac virusa afričke svinjske kuge, ali bolest nije opasna po ljudsko zdravlje.