- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

AGRONOMSKA SARADNJA NA "NOVOM PUTU SVILE"

 

Novi Sad, 4. jul 2018.

Izvor: RTV

  • U novosadskom rektoratu predstavnici vi┼íe od 30 univerziteta iz Kine, Rusije, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja okupili su se na tre─çoj konferenciji "Na putu svile". Re─Ź je o saradnji nau─Źno-istra┼żiva─Źkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije radi pove─çanja proizvodnje hrane.

Pomo─çnik direktora za nau─Źno-istra┼żiva─Źku delatnost u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sanja Vasiljevi─ç o─Źekuje da ─çe saradnja stru─Źnjaka biotehnolo┼íkih nauka na putu svile doprineti odr┼żivijoj poljoprivrednoj proizvodnji u budu─çnosti. Ka┼że i da je va┼żan posao je pred, pre svega, mladim stru─Źnjacima. Da izna─Ĺu najbolji na─Źin za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina.  

"O─Źekujemo da unapredimo proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane kao i da se po┼ítuju principi ekolo┼íke proizvodnje. Sa stru─Źnjacima iz alijanse radimo na unapre─Ĺenju oplemenjiva─Źkih programa, na proteinskim leguminozama, kako bi se smanjila zavisnost Evro-azijskog kontinenta od uvoza soje, pre svega, iz Amerike".

Ina─Źe, Kina je najve─çi svetski kupac soje i pro┼íle godine je uvezla 95 miliona tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Konkretno sedam puta vi┼íe soje uvoze nego ┼íto proizvode.

Stru─Źnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Jan Turan o─Źekuje i komercijalne efekte ovog skupa u vidu plasmana na┼íeg semena na kinesko tr┼żi┼íte.

"Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima svoju strategiju plasmana semena, a kada je re─Ź o kineskom tr┼żi┼ítu svako je interesantan izvoz semena lucerke, deteline, i sto─Źnog gra┼íka".

Saradnja ─çe doprineti da stru─Źnjaci Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu dobiju priliku za stru─Źno usavr┼íavanje u respektabilnim biotehnolo┼íkim institutima u, pre svega, Kini.