- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Akcija

 

OSNA┼ŻIMO MALE POLJOPRIVREDNE PROIZVO─ÉA─îE

Novi Sad, 28. septembar 2018.

Danas je u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu  u organizaciji Asocijacije poljoprivrednika odr┼żana Nacionalna radionica, na kojoj je predstavljen projekat „Izve┼ítaj iz senke o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz perspektive malih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa u periodu 2015-2017.godine”. 

Ovaj izve┼ítaj je deo projekta „Osna┼żimo male – pobolj┼íanje odr┼żivosti malih poljoprivrednih gazdinstava kroz proizvodnju malih koli─Źina proizvoda sa dodatnom vredno┼í─çu i transparentne mere podr┼íke”, koji je pokrenula Asocijacija poljoprivrednika uz pomo─ç Evropske unije. Projekat se sprovodi kao deo me─Ĺunarodnog projekta "Odr┼żiva poljoprivreda za odr┼żivi Balkan: ja─Źanje kapaciteta organizacija civilnog dru┼ítva za javno zastupanje i razvijanje politika na Zapadnom Balkanu", pod vodstvom Organizacije za po┼ítovanje i brigu o ┼żivotinjama - ORCA iz Beograda.

Asocijacija poljoprivrednika je izradom ovog Izve┼ítaja ┼żelela da doprinese unapre─Ĺenju dijaloga malih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa i nadle┼żnih institucija o efikasnijim merama podr┼íke u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Zaklju─Źci izvedeni ovim istra┼żivanjem ukazuju na neupu─çenost malih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa koja dovodi do niske iskori┼í─çenosti mera podr┼íke, ali i preobimne konkursne dokumentacije, koja se navodi kao veliki problem malim poljoprivrednim gazdinstvima. Smatraju da bi kreiranje objedinjene, centralizovane i jedinstvene baze podataka i dokumenata zna─Źajno olak┼íalo proces prikupljanja podataka i samog apliciranja. Tako─Ĺe je istaknuto da mere podr┼íke bi trebale biti raznovrsne i ciljane, kako ┼íto su srpska gazdinstva raznovrsna u fizi─Źkoj i ekonomskoj veli─Źini, delatnostima i izvorima prihoda.

Na ovom skupu je jo┼í jednom nagla┼íeno da se poljoprivredni sektor na┼íe dr┼żave u potpunosti oslanja na porodi─Źna gazdinstva, gde ─Źak 77% gazdinstava u Srbiji obra─Ĺuje manje od 5ha. Osna┼żivanjem malih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa oja─Źava se ruralna ekonomija, a kako se naj─Źe┼í─çe bave tradicionalnom proizvodnjom ─Źuva se ┼żivotna sredina i biodiverzitet.

Asocijacija poljoprivrednika te┼żi da Izve┼ítaj iz senke postane redovan godi┼ínji izve┼ítaj, koji bi doprineo podizanju svesti o efiktivnosti ispla─çenih podsticaja i boljoj saradnji u dono┼íenju podsticaja koje su po meri malog poljoprivrednog proizvo─Ĺa─Źa.