- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

Aktivnost

 

RADOJEVI─ć OTVORIO ME─ÉUNARODNI SKUP O PROIZVODNJI I PRERADI ULJARICA

Herceg Novi/Novi Sad, 20. juni 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo mr Vuk Radojevi─ç, otvorio je ju─Źeu Herceg Novom, 58. savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica“. Re─Ź je o me─Ĺunarodnom stru─Źnom skupu u organizaciji Poslovne zajednice “Industrijsko bilje”, novosadskog Tehnolo┼íkog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je okupio veliki broj doma─çih i stranih stru─Źnjaka za uljarice i industrijska ulja.

Radojevi─ç je u izjavi za medije istakao da Pokrajinska  vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u ┼íumarstvo kroz mere agrarne politike prepoznaju zna─Źaj proizvodnje i prerade uljarica. 

„Tome u prilog govori i konkursna linija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu ulja. Za tu namenu ove godine je izdvojeno 145 miliona dinara, ┼íto je mnogostruko vi┼íe od pro┼ílogodi┼ínjih 38 miliona dinara“, kazao je sekretar Radojevi─ç. 

Pored toga, proizvo─Ĺa─Źima uljarica na raspolaganju je i konkursna linija za nabavku nove priklju─Źne i pogonske mehanizacije, koju Pokrajinska vlada prvi put sprovodi, i za koju, kako je Radojevi─ç naveo, vlada veliko interesovanje poljoprivrednika. Tako─Ĺe, prema Radojevi─çevim re─Źima, ohrabruje i veliko interesovanje mladih do 40 godina  u seoskim sredinama za takozvani start-ap  program, gde mladi poljoprivrednici mogu da dobiju do 10 hiljada evra, od ─Źega 75 odsto avansno. 

„I ovaj skup je prilika da promovi┼íemo na┼íe mere agrarne politike i pozovemo proizvo─Ĺa─Źe i prera─Ĺiva─Źe uljarica da iskoriste mogu─çnosti koje im stoje na raspolaganju“,  rekao je Radojevi─ç. 

Sekretar Radojevi─ç je naglasio da je u proteklih nekoliko godina evidentna tendencija smanjenja povr┼íina pod ┼żitaricama, i pove─çanje proizvodnje uljarica. Tako je ove godine na 230 hiljada hektara posejana soja, ┼íto je zna─Źajan iskorak u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na vi┼íegodi┼ínji prosek od 10 hiljada hektara, uljana repica je ove godine posejana na oko 38 hiljada hektara, dok je suncokret na stabilnih oko 220 hiljada hektara. 

„To obe─çava, da ─çe ova sezona biti uspe┼ína kada su u pitanju uljarica, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u ┼íumarstvo ─çe svakako nastaviti da kroz svoje mere agrarne politike podr┼żava  i proizvo─Ĺa─Źe i prera─Ĺiva─Źe uljarica“, kazao je Radojevi─ç.