- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Aktivnost

 

POKRAJINA I GRAD ZAJEDNI─îKI RADE NA UNAPRE─ÉIVANJU DUALNOG OBRAZOVANJA U POLJOPRIVREDI

Futog, 19. novembar 2019.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo dr Vuk Radojevi─ç, zajedno sa gradona─Źelnikom Novog Sada Milo┼íem Vu─Źevi─çem, obi┼íao je danas  ┼íkolsku ekonomiju Poljoprivredne ┼íkole u Futogu, gde se nalazi savremeni plastenik nabavljen u okviru realizacije me─Ĺunarodnog projekta Agrino.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, po prvi put je vode─çi partner u jednom me─Ĺunarodnom projektu koji, kako je Radojevi─ç istakao, ima cilj da u poljoprivrednim ┼íkolama u na┼íoj pokrajini unapredi dualno obrazovanje u─Źenika uz primenu najsavremenije opreme.

Radojevi─ç je podsetio na to da su eksperimentalni plastenici u okviru ovog projekta, sufinansiranog iz Interreg – IPA programa prekograni─Źne saradnje Ma─Ĺarska–Srbija 2014–2020, osim u Poljoprivrednoj ┼íkoli u Futogu, sme┼íteni i u srednjim poljoprivrednim ┼íkolama u Rumi i Vr┼ícu, kao i na oglednom imanju novosadskog Instituta za ratarstvo.

“Projekat se realizuje zahvaljuju─çi zajedni─Źkom prepoznavanju ideje sa partnerima iz ┼Żupanije ─îongrad u Ma─Ĺarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu. Do 30. novembra zavr┼íavamo kompletnu realizaciju ovog projekta, ─Źija je ukupna vrednost preko 325.000 evra“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

On je naveo da je u Poljoprivrednoj ┼íkoli u Futogu podignut jedan od ─Źetiri eksperimentalna pametna plastenika. Njihovim obezbe─Ĺivanjem mladim srednjo┼íkolcima je omogu─çena edukacija u najsavremenijim uslovima, a istovremeno, kako je Radojevi─ç ukazao, svi mladi i nezaposleni ljudi u seoskim sredinama mogu da koriste ove plastenike.

„Formirali smo tri inkubatora u tri pomenute poljoprivredne ┼íkole. Vrednost jednog plastenika je 14.000 evra i oni stoje na raspolaganju svim mladim poljoprivrednicima, kako bi im pomogli u tome  da unaprede svoju proizvodnju i kapacitete u oblasti povrtarstva. Na javni poziv javilo nam se preko 250 zainteresovanih proizvo─Ĺa─Źa za kori┼í─çenje plastenika, u okviru poljoprivrednih ┼íkola gde su sme┼íteni“, rekao je Radojevi─ç i dodao da se u ovim plastenicima 12 meseci mogu uzgajati razli─Źite vrste povr─ça uz najsavremenije mobilne aplikacije, koje reguli┼íu temperaturu i vla┼żnost zemlji┼íta i vazduha.

Sekretar je posebno istakao da Pokrajina i Grad Novi Sad zajedni─Źki doprinose unapre─Ĺivanju rada obrazovnih ustanova poput  Poljoprivredne ┼íkole u Futogu, koja ima dugu tradiciju. On je istakao da je to odli─Źan model za pobolj┼íanje sistema dualnog obrazovanja.

Radojevi─ç je naveo da je u poslednje tri godine Pokrajinski sekretarijat putem konkursa investirao preko osam miliona dinara u nabavku neophodne opreme ovoj ┼íkoli: dva traktora, tifon, pumpu za navodnjavanje, rastura─Ź stajnjaka, prikolicu i plug, dve komore mle─Źnih proizvoda, punilicu mle─Źnih proizvoda, kao i bespovratna sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva.

Gradona─Źelnik Novog Sada Milo┼í Vu─Źevi─ç naglasio je da je ovaj plastenik odli─Źna novina, ne samo za ┼íkolu ve─ç i za celu zajednicu.

“Grad je svakako partner u svim ovim procesima i gledamo da pro┼íirimo na┼íu lepezu podr┼íke poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima u Novom Sadu. Verujem da ─çe Poljoprivredna ┼íkola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena pred nama. ─Éaci ove ┼íkole, koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, kojima sutra treba da vladaju dok budu radili ono za ┼íta se ┼íkoluju. Moramo animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne ┼íkole i fakultete, da im pribli┼żimo tu struku kao interesantnu i isplativu, a na nama je da konstantno podi┼żemo kvalitet i ja─Źamo kapacitete, ne samo ┼íkole ve─ç i njihovih znanja i ve┼ítina kako bi sutra spremno vladali ovim procesima”, rekao je gradona─Źelnik Vu─Źevi─ç.