- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Aktivnost Privredne komore Srbije

 

STO─îARI IZ SRBIJE U AUSTRIJI

Beograd, 7. septembar 2011.

Oko 60 sto─Źara iz Srbije nalazi se u studijskoj poseti Poljoprivrednom sajmu u Ridu (Austrija) i sto─Źarima ove zemlje.

Privredna komora Srbije i njeno predstavni┼ítvo u Austriji organizovali su studijsku posetu srpskih sto─Źara Poljoprivrednom sajmu u Ridu (Austrija), od 6. do 9. septembra ove godine. Cilj posete je upoznavanje srpskih odgajiva─Źa stoke sa najnovijim metodama uzgoja rasnih goveda i tehni─Źkim i tehnolo┼íkim napretkom u ovoj oblasti, kao i u oblasti mlekarstva, ka┼że direktor Predstavni┼ítva Privredne komore Srbije u Austriji Vera Vidovi─ç.

U srpskoj delegaciji koja broji oko 60 ─Źlanova, nalaze se predstavnici 12 poljoprivrednih gazdinsava i njihovih udru┼żenja, predstavnici devet lokalnih samouprava, me─Ĺu kojima su gradona─Źelnici ┼áapca i Kraljeva, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnici regionalnih privrednih komora Subotice i Valjeva kao i Privredne komore Vojvodine, mlekare iz Bajine Ba┼íte i Veterinarskog zavoda u Subotici. Pored posete sajmu, delegacija ─çe razgledati mlekaru u Gmundenu, veliku farmu rasnih simentalaca u Taufkirhenu, kao i stanicu za osemenjavanje u Hohencelu. ─îlanovi delegacije razgovara─çe sa predstavnicima Udru┼żenja austrijskih odgajiva─Źa rasne stoke, kao i Rajfajzen poljoprivredne banke u Lincu, sa kojima ─çe izme─Ĺu ostalog biti re─Źi i o mogu─çnostima finansiranja uvoza steonih junica u Srbiju.

Ova studijska poseta sto─Źara Austriji bi─çe od posebne koristi, jer sto─Źarstvo u Srbiji ve─ç decenijama opada dva do tri odsto godi┼ínje, navodi Vera Vidovi─ç. Posledice su vidljive, a to je nedovoljna proizvodnja june─çeg mesa i mleka, mala potro┼ínja kod stanovni┼ítva, kao i velika izgubljena dobit u izvozu usled nemogu─çnosti realizacije odobrenih izvoznih kvota za EU. Primera radi, ve─ç deceniju i po imamo kvotu za izvoz „bebi bifa“ u EU od 8.875 tona godi┼ínje, ali nemamo dovoljno mesa, pa se izveze tek 10 do 15 odsto ove koli─Źine.

Dakle, cilj posete je upoznavanje srpskih odgajiva─Źa stoke sa najnovijim metodama uzgoja rasnih goveda i tehni─Źkim i tehnolo┼íkim napretkom u ovoj oblasti, kao i u proizvodnji mleka, a u cilju primene ste─Źenih znanja u Srbiji i eventualnog uvoza steonih junica.

O zna─Źaju ove posete govori i ─Źinjenica da je EU, posle Kine, najve─çi proizvo─Ĺa─Ź mesa u svetu, sa proizvodnjom od 47 miliona tona i najve─çi proizvo─Ĺa─Ź mleka od 155 miliona tona godi┼ínje. Istovremeno, EU izdvaja 36 odsto svog ukupnog bud┼żeta za dirketne subvencije u poljoprivredi. Austrija sad ima 771.563 odgajiva─Źa stoke i ne┼íto vi┼íe od dva miliona goveda, ┼íto je smanjenje za 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj zemlji ima i 793.618 krava mlekulja. Bitno je ista─çi i to da se u ovoj zemlji stalno smanjuje broj gazdinstava koja se bave uzgojem stoke. Primera radi, pre pola veka bilo ih je 311.000, a lane 71.000. Me─Ĺutim, pove─çao se broj grla koja se uzgajaju po jednom gazdinstvu. Samo tov goveda u Austriji direktno i indirektno omogu─çava zapo┼íljavanje 142.000 ljudi.