- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

Aktuelno

 

MINISTAR NEDIMOVI─ć NA PUTU SVOJIH OBE─ćANJA

Beograd, 13. jul 2017.

List „Gazdinstvo”

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç nakon ponovnog izbora na tu funkciju ima priliku da u ovom poslu ostane vi┼íe od dve godine, ┼íto se sa ministrima poljoprivrede u prethodnim vladama retko doga─Ĺalo. Ministar Nedimovi─ç je od po─Źetka svog prvog izbora, kao i u periodu promene premijera, unosio u program Ministarstva nove mere ili je ve─ç postoje─çe pro┼íirio, a sve to bez priliva novca u Agrarni bud┼żet nije ostvarljivo. Dolaze dani velikih poslova, jer se sa pravilnicima i podzakonskim aktima dosta otezalo i zbog toga su sada u Upravi za agrarna pla─çanja desetine hiljada zahteva za podsticaje, premije, subvencije... U ovoj upravi nedostaje najmanje 20 izvr┼íilaca.

Dobrim ponudama prema gazdinstvima Nedimovi─ç je podstakao mlade da predla┼że programe za ostanak na selu, gazdinstva da investiraju u mehanizaciju, objekte, preradu, silose, nabavku priplodnih grla... To se godinama nije planiralo u razumnoj meri i navala je razumljiva.

Ako se ispune zahtevi gazdinstava, na njihova imanja uz pomo─ç dr┼żave sti─çi ─çe vi┼íe od 1.200 novih traktora. To se nije dogodilo jo┼í od sprovo─Ĺenja „zelenog plana”, kada je doma─çi traktor po povoljnim uslovima i bez mnogo papirologije dobio svako ko je bio zainteresovan.

Nedimovi─ç kao novi ministar u sektoru koji vodi je pred velikim poslom i stotinama otvorenih pitanja. Najve─ça obaveza njega i Vlade je pronala┼żenje para za isplatu u ovoj godini svih zahteva po prijavama za podsticaje i bespovratan novac. Ta suma novca za objavljene pozive i data obe─çanja se kre─çe oko 6-7 milijardi dinara ili o tre─çini iznosa subvencija koje prevazilaze iznos od 25 milijardi dinara. Nije ovde re─Ź o lo┼íem planiranju potrebnog novca za agrarni bud┼żet, ve─ç o realnim potrebama gazdinstava, koja bi, da se ovo nije desilo, u ovoj godini za razvoj dobila manje novca nego lane. I taj iskorak zaslu┼żuje podr┼íku!

Istina, sa vi┼íe uva┼żavanja podataka sa terena ponude za podsticaje mogle su biti i realnije ili da se vezuju za specifi─Źnost pojedinih regiona. Za to je do sada govoreno da nije mogu─çe, a kada vidite javni poziv za pomo─ç zadrugama gde se pominju okruzi onda se vidi da to mo┼że i da je to korisno.

Za┼íto Nedimovi─ç nije izdr┼żao u nastojanju da se ove godine zna─Źajno pomognu vo─çari i povrtari sa dobijanjem traktora koji imaju hermeti─Źke kabine, neophodne kod prskanja, nije jasno. U prvoj podeli, koja se svela na 120 traktora, su dobila i ona gazdinstva i porodice  koje ve─ç imaju ove ma┼íine. Bilo bi bolje da je traktor dobilo lice kojem je to prvenac ili drugi, a ne tre─çi ili ─Źetvrti?

Okupljeni saradnici oko Nedimovi─ça ispustili su priliku da pojedine investicije svedu na okruge ili lokalnu zajednicu sa navo─Ĺenjem vrste i mesta za investicije. To bi bio pun pogodak i prava utakmica za ulaganje u objekte, preradu... Izostao je i model orta─Źkog finansiranja za skladi┼íta, silose, hladnja─Źe...

Za nastavak ministarskog posla Nedimovi─çu su potrebne kadrovske promene u kabinetu i sednica Vlade o merama agrarne politike i to ne zbog promena, koje pominje ministar Milan Krkobabi─ç, ve─ç zbog zapo─Źetog posla i isplata obaveza. Nije opravdano niti ozbiljno za Vladu i resore da se govori o suficitu u kasi, a da dr┼żava duguje poljoprivrednicima za tovna grla iz pro┼íle godine, kao i za neke nabavke sitne mehanizacije i opreme. Za┼íto ti nalozi stoje u Trezoru? Ko i zbog ─Źega ih dr┼żi u fijoci? Dakle, ministar ima dva problema – dug od lane i nova davanja za razvoj oko 6-7 milijardi dinara. Preno┼íenje ovih davanja u idu─çu godinu zna─Źilo bi da ministarstvo radi na veresiju i da se za taj iznos u 2018. godini umanjuje agrarni bud┼żet. Bez dodatnih para ve─çina prijava za dobijanje bespovratnih sredstava iz dr┼żavne kase osta─çe obi─Źna po┼ítanska po┼íiljka.

Pravi potez Vlade u ovom ─Źasu u raspravi o poljoprivredi bio bi da se iz rezervi za realizaciju ovogodi┼ínje agrarne politike izdvaje ─Źetiri milijarde dinara, a da u Ministarstvu poljoprivrede prona─Ĺu u preraspodeli tri milijarde dinara.

Ovakvi potezi su izvodljivi, jer se dr┼żavna kasa puni redovno. Ova mera nije suprotna ni jednom delu zajedni─Źke evropske politike u poljoprivredi. Njihove zemlje izdvajaju od 170-250 evra po hektaru i bez ograni─Źenja povr┼íina, a mnoge imaju i jeftinije pogonsko gorivo. Ovakav odnos Vlade prema poljoprivredi dobio bi podr┼íku u celom sektoru, jer izre─Źena obe─çanja ministra su realnost i hrabrost.

Deoba re┼íenja o pravima na podsticaje u ovoj godini, a isplate u narednoj, je pucanje agrarnog bud┼żeta i nezakonska mera, ┼íto svi odgovorni i znaju.

U su┼ínoj godini i u uzburkanom tr┼żi┼ítu gotovo svih proizvoda, pove─çanje podsticaja, pre svega u razvoju, otvara prostor za napredak desetak hiljada gazdinstava koji se ovim poslom ne bave iz hobija, ve─ç im je to zanimanje.

Ministar je ovih dana najavio nove programe i poru─Źio da ─çe se propisi menjati u korist sela.

-     ┼Żelimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvo─Ĺa─Źi mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno po┼ítuju─çi kriterijume bezbednosti hrane - rekao je ministar Nedimovi─ç koji je nedavno otvorio prvi festival vina i hrane „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici.

On je rekao da smo imali situaciju, da ukoliko neko ┼żeli da se bavi preradom i to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je re─Ź o najrazvijenim kompanijama na svetu.

Nedimovi─ç je najavio da ─çe u narednih nekoliko meseci ministarstvo napraviti koncept da svako doma─çinstvo, svako gazdinstvo mo┼że da se registruje i iznese svoje proizvode na tr┼żi┼íte, bilo da je re─Ź o siru, prera─Ĺevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

-     To je jedan od na─Źina na koji se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj na─Źin ne prave se veliki tro┼íkovi u transportu robe - objasnio je Nedimovi─ç i dodao da je u svetu nastupila afirmacija malih farmera.

-     Mi ─çemo dati novac iz bud┼żeta Republike Srbije, 50 odsto za opremu koja im je neophodna da bi se bavili svojim poslom, za one koji se bave preradom mleka, preradom mesa ili preradom gro┼ż─Ĺa. Za podru─Źja  sa ote┼żanim privre─Ĺivanjem izdvaja─çe se i vi┼íe novca, uz 65 odsto povra─çaja - poru─Źio je ministar.

IZVOZ U RUSIJU SIMBOLI─îAN

Sektor agrara je klju─Źna grana u izvozu srpskih proizvoda na tr┼żi┼íte Rusije, a ubedljivo najve─çi rast u ovoj godini zabele┼żen je  u izvozu mesa i jabuka, saop┼ítilo je Ministarstvo poljoprivrede nakon sastanka ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra ─îepurina i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovi─ça.

U prvih pet meseci ove godine u Rusiju smo izvezli poljoprivredne proizvode u vrednosti od 142 miliona dolara (što je svega 11 odsto ukupnog izvoza agrara). Ukupan izvoz u 2016. vredeo je 321 milion dolara.

Srbija prema Ruskoj Federaciji nije izvr┼íila sve obaveze u oblasti veterine, a svi rokovi su probijeni i to mo┼że uticati na dalje poslove, saznaje na┼í list.