- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

АЛЕКСИЋ: ТРГОВИНСКИ ЛАНЦИ ДА ОТКУПЉУЈУ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ОД ПОЉОПРИВРЕДНИКА

 

Београд, 01.април 2020.

Извор: Политика

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да у предложеном кризном пакету Владе Србије у износу од пет милијарди динара нема средстава за пољопривреду, и ако не буду предузете хитне мере, ванредно стање ће „докусурити пољопривреду, јер је већ на коленима”.

„Очигледно да је власт заборавила српску пољопривреду и поред тога што је и током пандемије вируса корона још једном потврђено”, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је пољопривреда једина производња која у Србији функционише и да захваљујући томе, сви у Србији имају довољно хране.

„Више од милион и по људи данас живи од пољопривреде, а од увођења ванредног стања власт је само отежавала њихов положај и није ништа учинила да им помогне“, навео је Алексић.

Алексић је рекао да Народна странка предлаже мере за помоћ пољопривреди, и позвао министра пољопривреде Бранислава Недимовића и Владу Србије да их примене у најкраћем року.

„Прва мера је да велики трговински ланци, због затварања пијаца и отежаног пласмана сезонског воћа и поврћа, хитно буду обавезани да откупљују свеже воће и поврће од домаћих пољопривредника, уместо што продају робу из увоза“, навео је Алексић.

 Алексић је рекао да би Влада Србије требало да одмах реагује кроз робне резерве и откупи тржишне вишкове живе стоке настале због застоја у раду угоститељских објеката и хотела.

„У договору са Нафтном индустријом Србије (НИС), хитно обезбедити пољопривредницима дизел гориво за пролећну сетву по цени од 100 динара за литар. Цена нафте је на светским берзама на историјском минимуму“, навео је Алексић, преноси Бета.

Он је истакао да би свим млекарама у Србији требало забранити да смањују откупну цену млека у односу на време пре ванредног стања.

Алексић је навео да би држава морала да исплати сва дуговања према пољопривредницима по разним основама и да би хитно требало покренути све субвенционисане кредите за пољопривредну производњу и све друге мере подршке предвиђене буџетом за ову годину.

„Пољопривредницима и радницима у пољопривреди потребно је омогућити кретање и после 17 сати, и то уз што једноставнију процедуру”, додао је Алексић.