- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

BERZANSKA TRGOVINA DONOSI PROFIT

Novi Sad, 3. mart 2011.

 

Mogu─çnost trgovanja poljoprivrednom robom na berzanskom tr┼żi┼ítu je osnovna tema seminara koji su za potrebe proizvo─Ĺa─Źa i skladi┼ítara, ali i menad┼żera u agraru, organizovali Regionalna privredna komora, Produktna berza, Ekonomski fakultet iz Beograda i Kompenzacioni fond Republike Srbije.

Direktor Produktne berze ┼Żarko Galetin o ovom stru─Źnom skupu za „AgroServis” ka┼że:

- Op┼íte je poznato da je robni potencijal u sektoru poljoprivrednih roba kod nas veoma veliki, s obzirom da Srbija raspola┼że znatnim tr┼żi┼ínim vi┼íkovima. Me─Ĺutim, tr┼żi┼íni kapacitet na┼íih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa veoma je nizak. Jedan od na─Źina da se taj kapacitet podigne na nivo koji ─çe poljoprivredne proizvo─Ĺa─Źe staviti u ravnopravan polo┼żaj na tr┼żi┼ítu sa takozvanim „velikim igra─Źima”, jeste organizovanje berzanskog robnog tr┼żi┼íta po modelu koji funkcioni┼íe u savremenim ekonomijama. Cilj ovog seminara je upravo pribli┼żavanje i razotkrivanje ovakvog na─Źina trgovanja – rekao je ┼Żarko Galetin.

U─Źesnike seminara Du┼ían Dikli─ç je upoznao sa modelom trgovanja na terminskom tr┼żi┼ítu preko Produktne berze u Novom Sadu, a dr ┼Żaklina Stojanovi─ç je predstavila su┼ítinu Zakona o robnim berzama i efektima primene, koji priprema posebna ekipa eksperata u Ministarstvu trgovine.

Govore─çi o robnim zapisima i tr┼żi┼ínim kapacitetima putem sistema javnih skladi┼íta Tatiana ─Éukanovi─ç iz Kompenzacionog fonda je pozvala vlasnike javnih skladi┼íta da se uklju─Źe u ovaj sistem, jer time ratarima daju ┼íansu da odlu─Źuju o izlasku na tr┼żi┼íte kad osete najbolju priliku za profit.(AgroServis)