- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

BESPLATNI PLASTENICI ZA MLADE U KUMANU

 

Novi Be─Źej, 30. jun 2017.

Potpisani su ugovori sa tri mlade osobe koje ─çe koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim ste─Źeno znanje i prakti─Źno primeniti. Nadamo se da ─çe iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, zna─Źajno uticati na to da se odva┼że i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povr─ça” – rekao je Kristijan Luki─ç, koordinator projekta “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu”

U sredu, 28. juna, sve─Źano su potpisani ugovori izme─Ĺu predstavnika Op┼ítine Novi Be─Źej i troje mladih poljoprivrednika koji ─çe zahvaljuju─çi projektu “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana. Crvenu vrpcu presekli su Branko Svilenga─çin, zamenik predsednika op┼ítine Novi Be─Źej i Kristijan Luki─ç, koordinator projekta i zakonski zastupnih udru┼żenja Omladinski klub Novi Be─Źej. Tom prilikom, koordinator projekta je istakao da je zadovoljan rezultatima, da je udru┼żenje kojim rukovodi pre svega udru┼żenje koje se brine o statusu mladih u lokalnoj zajednici i da ─çe Omladinski klub i u narednom periodu razvijati projekte usmerene ka unapre─Ĺenju polo┼żaja mladih, posebno programe koji uklju─Źuju me─Ĺusektorski pristup re┼íavanju problema, kao ┼íto je problem koji se ti─Źe zapo┼íljavanja mladih: “Veoma sam zadovoljan ┼íto smo realizaciju projekta uspe┼íno sproveli kraju. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi koja je prepoznala projektnu ideju i partnerstvom podr┼żala na┼í projekat. Danas su potpisani ugovori sa tri mlade osobe koje ─çe koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim ste─Źeno znanje i prakti─Źno primeniti. Nadamo se da ─çe iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, zna─Źajno uticati na to da se odva┼że i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povr─ça. Pored kompletne infrastrukture, obezbe─Ĺen je i sadni material za korisnike inkubatora. Paradajz je ve─ç zasa─Ĺen u plastenike i sad preostaje da pratimo rad mladih”.

Op┼ítina Novi Be─Źej je u projektu u─Źestvovala sa milion dinara ┼íto je utro┼íeno na infrastrukturno opremanje parcele koja je dodeljena u ove svrhe. Od navedenih sredstava uredila se lokacija – pripremilo se zemlji┼íte za postavku plastenika, uvedena je voda do svakog plastenika, izgra─Ĺeni su toaleti i postavljena je ograda. Sami plastenici finansirani su sredstvima Ministarstva omladine i sporta i oni su sada, nakon realizovanog projekta pre┼íli u vlasni┼ítvo Op┼ítine Novi Be─Źej koja ─çe se dalje starati o plastenicima, ali i mladima koji u njima rade. Branko Svilenga─çin, zamenik predsednika op┼ítine naglasio je da je ovo drugi projekat ovakve vrste na teritoriji op┼ítine, prvi je sproveden kroz program USAID-a: “ Ovaj poljoprivredni inkubator je, ina─Źe, drugi za op┼ítinu Novi Be─Źej i predstavlja ┼íansu da na┼íi sugra─Ĺani dobiju besplatno te plastenike i rasad i da ulo┼że samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogu─çnost da sami zasnuju svoju proizvodnju ┼íto vidimo i kao najve─çi benefit ovog projekta”.

Du┼íko Mati─ç jedan je od ratara koji su pro┼íli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim re─Źima, veoma je zahvalan na ukazanoj ┼íansi, a ideju da se uklju─Źi u ovakav posao dobio je rade─çi za privatnika. “Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam re┼íio da poku┼íam rekao je Mati─ç stoje─çi ispred plastenika koji ─çe u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako ka┼że, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naro─Źito, zimi.

Projekat je realizovan u partnerstvu Omladinskog kluba Novog Be─Źeja sa Op┼ítinom Novi Be─Źej i Regionalnim centrom za dru┼ítveno-ekonomski razvoj – Banat i finansiran sredstvima Ministarstva omladine i sporta. Iz bud┼żeta lokalne samouprave je za ove namene utro┼íeno milion dinara, a ukupna vrednost projekta je 2.916.700,00dinara.

Ideja projekta je bila da se kroz me─Ĺusektorski pristup kreiraju uslovi za razvoj povrtarstva, a kako bi se doprinelo smanjenju nezaposlenosti u Op┼ítini Novi Be─Źej u skladu sa strate┼íkim opredeljenjem lokalne samouprave – razvojem poljoprivrede. Implementacijom projektnih aktivnosti stvoreni su uslovi za razvoj povrtarstva kroz obezbe─Ĺenje povoljnih okolnosti za zapo┼íljavanje mladih u plasteni─Źkoj proizvodnji. Kombinacijom teorijskih i prakti─Źnih edukacija u oblasti poljoprivrede te┼żili smo da osna┼żimo i ohrabrimo mlade, unapredimo njihove kompetencije i podstaknemo ih da ostanu u svojim lokalnim zajednicama. Paralelno sa sprovo─Ĺenjem edukacija, radili smo na izgradnji 3 plastenika u naseljenom mestu Kumane, koje su„nastanili“ polaznici edukacija koji su izradili i razvili najbolji biznis plan. Dakle, 3 mlade osobe zapo─Źe─çe plasteni─Źku proizvodnju i o─Źekujemo da se tokom mentoring perioda osna┼żiti u meri koja im obezbe─Ĺuje odr┼żivost.

Su┼ítinska svrha projekta je u tome da pru┼żimo nov koncept edukacije i podr┼íke i da ga promovi┼íemo na primeru prvih stanara u inkubatoru, a da nakon perioda od 2 godine oni budu dovoljno samostalni da sami zapo─Źnu biznis. U iste inkubatore primi─çemo tada nove „stanare“ i ideja nam je da Op┼ítina Novi Be─Źej u budu─çnosti postane jedna od vode─çih Vojvo─Ĺanskih op┼ítina po proizvodnji povr─ça u plastenicima te na taj na─Źin postane interesantna za potencijalne investitore u oblasti povrtarstva. Ovako osmi┼íljen koncept direktno i indireknto mo┼że dovesti do zapo┼íljavanja preko 50 mladih na teritoriji op┼ítine.(Kristina Ko─Źi┼í)