Bez navodnjavanja nema sigurnih prinosa i prihoda

 

Novi Sad, 24.05.2022.

Agrometeorolozi bele┼że ozbiljan manjak vlage u zemlji┼ítu. I takvi izve┼ítaji se ponavljaju godinama unazad. ┼átete u poljoprivredi mere se stotinama miliona evra, a ozbiljnijeg pomaka u procentima navodnjavanja nema.

– Zanimanje srpskih poljoprivrednika za sisteme za navodnjavanje menja se u zavisnosti od godine do godine. Kad je su┼ía svi su zainteresovani, kad su obilnije padavine o navodnjavanju niko ne razmi┼ílja. Ipak, poslednjih godina ja─Źa svest o tome da bez navodnjavanja nema sigurnih prinosa i prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji – ka┼że menad┼żer prodaje sistema za navodnjavanje u kompaniji AGROGLOBE Igor ─ćorluka. – Na ve─çe interesovanje poljoprivrednika uti─Źu i dr┼żavne subvencije od 50 odsto vrednosti zalivnog sistema.

AGROGLOBE i na 89. me─Ĺunarodnom poljoprivrednom sajmu od opreme za navodnjavanje nudi tifone, pumpe i agregate za navodnjavanje italijanskog MARANIJA, visoke ma┼íine kompanije LINDSAY i METZEROVE sisteme kap po kap.

– Najtra┼żeniji su tifoni jer su najpoznatiji  i najpribli┼żniji potrebama proizvo─Ĺa─Źa u Vojvodini, sistemi kap po kap su tra┼żeniji kod vo─çara i povrtara, dok su visoke ma┼íine uglavnom predmet interesovanja velikih poljoprivrednika i kompanija – dodaje ─ćorluka.

Zavisno od karakteristika mašine, za tifone je potrebno izdvojiti od 15.000 do 20.000 evra, motorne pumpe zavisno od snage motora koštaju 10.000 do 15.000 evra, a veliki sistemi, zavisno od površinu koju pokrivaju, u proseku koštaju od 50.000 do 100.000 evra. Sve cene su bez PDV-a.

Na štandu DELTA AGRARA su samo za jedan dan prodali dva tifona, dve kišne rampe i jedan dizel crpni agregat.

– U sada┼ínjim agroklimatskim uslovima ne mo┼że se ozbiljno baviti poljoprivredom bez ulaganja u sisteme za navodnjavanje i potra┼żnja za opremom je velika. Nekad su kupci velike kompanije, koje obra─Ĺuju velike povr┼íine, dolaze nam i vo─çari i povrtari s nekoliko hektara zbog sistema kap po kap – obja┼ínjava menad┼żer za sisteme za navodnjavanje u kompaniji DELTA AGRAR ┼Żeljko Vu─Źini─ç.

Cene opreme su, prema Vu─Źini─çevim re─Źima, veoma ┼íarolike i zavise od opreme, biljne kulture, izvora vode i da li na parceli ima elektri─Źne energije.

– Generalno, cene opreme za navodnjavanje su od dve do ─Źetiri hiljade evra po navodnjavanom hektaru. Zbog krize cene se ─Źesto menjaju i savetujemo poljoprivrednicima da koriste  dr┼żavne subvencije i nabavljaju opremu za navodnjavanje kako bi pro┼íli jeftinije – navodi Vu─Źini─ç.

Pove─çanje povr┼íina 

– Do ozbiljnijeg pove─çanja povr┼íina pod navodnjavanjem mo┼że se uz podr┼íku dr┼żave u izgradnji infrastrukture, konkretno izgradnji vodozahvata i dovo─Ĺenje elektri─Źne energije – nagla┼íaav ┼Żeljko Vu─Źini─ç. – Veliki poljoprivrednici i kompanije imaju novca da izgrade svoje crpne stanice ili sistem bunara i vodozahvata, izgrade trafostanice i da tek onda kre─çu sa izgradnjom infrastrukture za navodnjavanje na parcelama. Za male proizvo─Ĺa─Źe to su ogromna ulaganja jer nisu isplativa. Veliki bi i mogli bez intervencije dr┼żave, mali nikako. Va┼żan podsticaj bio bi i ┼íto skoriji zavr┼íetak ukrupnjavanja poljoprivrednih poseda jer bi to znatno pojeftinilo ulaganja u navodnjavanje.

Novosadski sajam---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---