Без стајњака њиве – пустиње

 

 ДЕВАСТИРАНО СТОЧАРСТВО ДОВЕЛО ДО ДРАСТИЧНОГ ПАДА ХУМУСА У ВОЈВОЂАНСКИМ ОРАНИЦАМА

Београд, 22.12.2022.

Новости

  • СТРУЧЊАЦИ у Србији процењују да би Војводина у наредним деценијама могла да постане пустиња. Ниво хумуса у земљишту већ је око два одсто, што је на граници оптималног. Органске материје је, иначе, пре почетка интензивне пољопривредне производње на војвођанским њивама, било више од пет процената.

 - Држава мора да схвати размере овог проблема и да реагује - сматра Јовица Васин, стручњак из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду. - Војводни прети велика опасност од трајног осиромашења земљишта, што може имати несагледиве последице и на производњу. Негативни ефекти су већ видљиви, јер упркос томе што се примењују комплетне агротехничке мере, приноси опадају.

Према речима Бранислава Гулана, агроаналитичара, око 75 одсто површине Војводине покривено је са два типа земљшита - черноземом и ритском црницом. Више од пет одсто хумуса има само на једном проценту површина у Војводини. Проблем је и то што рапидно опада сточни фонд - у претходне три деценије по стопи од два до три одсто годишње. У томе лежи одговор на питање зашто се на већини њива, у Србији има 4,1 милион хектара обрадивих поља, не користи стајњак као органско ђубриво, него минерална гнојива.

- Због алармантног опадања органске материје, односно хумуса, поготово у Војводини, њиве би ускоро могле да постану неплодне - упозорио је Гулан. - С друге стране, добро је што се граде нови системи за наводњавање. Према подацима РЗС, вода сада стиже само на 1,5 процената ораница. Истовремено, у свету се наводњава чак 17 одсто површина.

Ипак, како нам је рекао Гулан, ако се изграде нови системи за наводњавање, а нема стајског ђубрива, Војводина би могла већ за пола века да постане пустиња! Наравно, по приносима.

 - Заоравање, уместо паљења жетвених остатака, могло би, такође, да помогне у опоравку њива - говори Гулан. - Субвенционисање произвођача који на правилан начин негују стајњак, што државу не би коштало пуно, било би драгоцено. Кад је реч о обнављању сточног фонда, треба нагласити да је то дуготрајан процес. Чињеница је да у стварању БДП у аграру Србије сточарство учествује само са 29, а у свету је то најмање 60 одсто! ---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---