- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

BIOMASA UMESTO UGLJA ZA JAVNE ZGRADE PRIBOJA

 

Priboj, 15. novembar 2016.

Izvor: Politika     

  • Strate┼íka odluka op┼ítine je da zameni fosilna goriva ekolo┼íkim i da ve─ç slede─çe godine krene u izgradnju nove toplane na drvnu se─Źku  

Lokalna samouprava u Priboju, mada skromnih mogu─çnosti, finansirala je prelazak sistema grejanja sa uglja na biomasu u svojim javnim zgradama: ┼íkoli, vrti─çu, Domu kulture i zgradi op┼ítinske administracije. Projekat je sproveden u okviru nema─Źko-srpske razvojne saradnje, uz podr┼íku Ministarstva poljoprivrede i za┼ítite ┼żivotne sredine te nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu tehni─Źku saradnju GIZ. 

Prema re─Źima Sa┼íe Vasili─ça, zamenika predsednika op┼ítine Priboj i predsednika radne grupe za biomasu zlatiborske oblasti, izuzetan je ekolo┼íki efekat ovog poduhvata. 

- Javne ustanove su na ovaj na─Źin dobile stabilno i pouzdano snabdevanje toplotnom energijom, dok ─çe gra─Ĺani Priboja imati ─Źistiji vazduh. Pelet koji se koristi u na┼íoj kotlarnici je od drvne biomase sa podru─Źja na┼íe op┼ítine i od doma─çeg proizvo─Ĺa─Źa, ─Źije kori┼í─çenje doprinosi podsticanju ekonomske aktivnosti u lokalnoj sredini. Strate┼íka odluka op┼ítine jeste da zamenimo fosilna goriva ekolo┼íkim, te da ve─ç slede─çe godine krenemo u ostvarenje projekta izgradnje nove toplane na drvnu se─Źku. ┼Żelimo da i da na┼íu centralnu gradsku toplanu, koja sada koristi mazut, pretvorimo u toplanu na drvnu biomasu. Nadamo se podr┼íci ministarstva i GIZ, a imamo informacije da nema─Źka KfW banka mo┼że da nam ponudi izuzetno povoljne uslove finansiranja - istakao je Vasili─ç. 

Na zameni sistema grejanja u javnim objektima u programu „Razvoj odr┼żivogtr┼żipgga bioenergije u Srbiji“ uz Priboj u─Źestvuju i Vrbas i Kragujevac, a jo┼í 15 op┼ítina ┼żeli da prebaci svoje toplane na biomasu. 

Po re─Źima Rajnera ┼áelhasa, rukovodioca snabdevanja biomasom, projekat se sprovodi tri godine zajedno s ministarstvom. 

- Pru┼żamo podr┼íku lokalnim samoupravama za prelazak na biomasu i gotovo svakodnevno ih savetujemo kako bismo zajedno stvorili povoljno okru┼żenje za odr┼żivo kori┼í─çenje bioenergije. Imamo puno prostora da iskoristimo potencijale biomase u Srbiji, a prednosti su vrlo jasne: biomasa je jeftinija od gasa i mazuta, ─Źistija od uglja i proizvodi se lokalno - ukazao je ┼áelhas. 

Projekat finansira nema─Źko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a glavni partner je Ministarstvo poljoprivrede i za┼ítite ┼żivotne sredine Srbije. Predstavnik ministarstva Slobodan Cvetkovi─ç ka┼że da se ovim stvaraju uslovi za odr┼żivo kori┼í─çenje bioenergije kod nas, te da je primena biomase od velikog zna─Źaja za lokalnu ekonomiju: koriste se lokalni resursi, upo┼íljava lokalno stanovni┼ítvo, razvija privredni ambijent, novac ostaje u tom regionu.