- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

BIOSENS, DISTRIBUTIVNI CENTAR SATELITSKIH SNIMAKA KOPERNIKUS PROGRAMA

 

Novi Sad, 7. jun 2018.

  • Institut BioSens postao  je regionalni centar za distribuciju satelitskih snimaka Kopernikus programa za osmatranje Zemlje

Evropska komisija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja Republike Srbije potpisali su Sporazum o saradnji u okviru kojeg BioSens Institut postaje regionalni centar za distribuciju satelitskih snimaka Kopernikus programa za osmatranje Zemlje. 

Sporazum o saradnji 7. juna u Briselu potpisali su Filip Brune, direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za unutra┼ínje tr┼żi┼íte, industriju, preduzetni┼ítvo, mala i srednja preduze─ça i Vladimir Popovic╠ü, dr┼żavni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja Republike Srbije.

Zahvaljuju─çi opremi i ekspertizi neophodnoj za prijem, analizu i skladi┼ítenje podataka Kopernikus programa, Institut BioSens dobio je ekskluzivno pravo na distribuciju Sentinel satelitskih snimaka, i na taj na─Źin obezbedi sve pogodnosti koje nosi ovaj program za korisnike u Srbiji i regionu. Podaci su besplatni za sve korisnike.

Setninel sateliti Evropske svemirske agenicje, u okviru Kopernikus programa Evropske komisije, pru┼żaju besplatne satelitske snimke visoke rezolucije koji su od neprocenjivog zna─Źaja za optimizaciju poljoprivrede, ali i osmatranje zemlji┼íta, mora, atmosfere i pra─çenje klimatskih promena, kao i u slu─Źaju vanrednih situacija i za potrebe civilne bezbednosti.

Kopernikus program je najambiciozniji i najuspe┼íniji program za osmatranje Zemlje u svetu. Prema Sporazumu o saradnji, BioSens ─çe koordinisati i promovisati  kori┼í─çenje podataka nastalih u okviru ovog programa, kako me─Ĺu dr┼żavnim institucijama, istra┼żiva─Źkim centrima i univerzitetima u regionu, tako i u privatnom sektoru.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Republikom Srbijom, a u okviru Evropske politike susedstva, Evropska komisija omogu─çuje kori┼í─çenje Sentinel i Kopernikus podataka i zemljama kandidatima EU. Veliku podr┼íku za ostvarivanje partnerstva pru┼żili su Vlada Republike Srbije i Predsednica Vlade RS Ana Brnabi─ç.

Pra─çenje razvoja biljaka uz pomo─ç satelita

Jedna od glavnih oblasti primene satelitskih misija za nadzor Zemlje jeste za pra─çenje i analizu razli─Źitih faza razvoja biljaka iz svemira. Integracija podataka dobijenih na ovaj na─Źin, kao i podataka prikupljenih na terenu, omogu─çuje produkciju razli─Źitih tematskih mapa veoma zna─Źajnih  za unapre─Ĺenje sektora poljoprivrede.

Krajnji cilj Instituta BioSens jeste da pove┼że napore i rezultate raznih istra┼żiva─Źkih grupa u jedinstveni integrisani sistem za nadzor u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Ovaj sistem ─çe obezbediti skupove podataka koji ─çe dovesti do revolucionarnog napretka u poljoprivrednom sektoru, ne samo u smislu pove─çanja efikasnosti, smanjenja zaga─Ĺenja i nov─Źanih u┼íteda, ve─ç i u smislu na─Źina na koji se poljoprivredna delatnost shvata i sprovodi.

Sentinel sateliti 1 i 2 isporu─Źuje besplatne multispektralne podatke visokog kvaliteta za istu oblast Zemlje svakih 5 dana, sa prostornom rezolucijom od 10 metara.  Ovi podaci, koje su obradili istra┼żiva─Źi Instituta BioSens za potrebe pra─çenja razvoja useva, ve─ç su dostupni gra─Ĺanima Srbije besplatno putem digitalne platforme za pra─çenje stanja useva i planiranja poljoprivrednih aktivnosti, AgroSens.