- TRŽIŠTE - /21.05.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 18.10 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.70 din/kg , soja 37.79 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.56 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 35.29 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.79 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja - ;

BOROVNICA UDRUŽILA VOĆARE

 

Beograd, 6. jun 2017.

Izvor: Večernje novosti

  • Dok stare zemljoradničke zadruge jedva preživljaju, brestovička kod Grocke proširuje proizvodnju. Članovima obezbeđuju jeftinije đubrivo, sadnice i alatke za rad u polju

Stare zemljoradničke zadruge bore se godinama unazad za opstanak, a mlada voćarska "Borovnica" u Brestoviku u Grockoj posluje u plusu! Bar tako tvrde iz pomenute zadruge i pozivaju poljoprivrednike, kao i one koji žele to da postanu, da im se pridruže.

Ratari su se rado ranije udruživali u zadruge kako bi zajedno lakše pregurali loše godine i mnoge nedaće koje prate ovu vrstu proizvodnje. Ti kolektivi su vremenom propadali jer su imali sve manje budžete. Sa malo para "koprcaju" se i danas.

- Kredite nam više niko ne daje, zastarela nam je mehanizacija za obrađivanje, nemamo para da nabavimo novu - utučen je Milan Nestorović iz ZZ "Vrčin".

- Nadamo se da će država da nam pomogne da se oporavimo kako je nedavno obećao ministar Milan Krkobabić.

Od izjave ministra Krkobabića tračak nade da ima spasa za zadruge provejava kroz ovo naselje. Za razliku od zabrinutih Vrčinaca koji čekaju pomoć, petorica voćara se odvažilo da nedaleko od njih podigne jednu novu u Brestoviku.

- Pojedinačno smo mnogo plaćali savetnike za proizvodnju i materijal - objašnjava Veselin Đorđević, jedan od osnivača i članova Voćarske zadruge "Borovnica". - Napravili smo program prihrane borovnica na osnovu svog iskustva i uz podršku profesorke Jasminke Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Posao im se, kako kažu dobro razvijao, povezali su se i sa partnerima iz inostranstva. A jedan od ključnih razloga za njihov uspeh je, tvrde, "malo šefova".

Prema Đorđevićevim rečima, uzgajivači borovnice kada potpišu ugovor sa brestovičkom zadrugom zauzvrat dobijaju besplatan program prihrane u kome je detaljno zapisano kako da tokom godine neguju zasade. Takođe, preko nje kao posrednika, mogu da kupuju jeftinije đubrivo, sadnice i ostale potrepštine za rad u polju.

- Mnogima bude sumnjivo što dobijaju povlastice koje ne moraju da plate - iskren je Veselin. - Pitaju se gde je "caka", jer im to miriše na prevaru. A suština je da je nama proizvođačima u interesu da nas ima što više, kako bismo mogli da se izborimo sa konkurencijom na stranom tržištu. Cilj nam je da stvorimo u velikim količinama jedinstvenu borovnicu koju ćemo da izvozimo.

"Borovnica" u svoje redove prima i voćare koji ne gaje ovu vrstu plodova, a okuplja poljoprivrednike iz cele Srbije, dodaje naš sagovornik.

JEDINSTVENA MAŠINA U SRBIJI

"BOROVNICA" poseduje dve hladnjače od 1.400 kvadrata, sa devet komora.

- One su namenjene za skladištenje sveg voća i povrća - ističe Veselin Đorđević. - Postoji i posebna komora koja je opremljena jedinom mašinom za pakovanje borovnica u Srbiji, uvezenom iz Holandije.