BRAŠNO PONOVO U IZVOZU – PŠENICA IZ UVOZA

 

Beograd, 1. april 2011.

Na telefonskoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je izmena Uredbe o privremenom ograničenju izvoza brašna, odluke za izuzimanje od plaćanja carinskih dažbina ina uvoz merkantilne pšenice.

Dakle, odluka o zabrani izvoza brašna više ne važi, a zabrana izvoza zrna pšenice ostaje na snazi.

Vlada Srbije tako je priznala da, zapravo, nema tačne podatke o prehrambenoj sigurnosti nacije. Vlada je odobrila kvotu za izvoz brašna u količini od 33.000 tona za tri meseca za sva tržišta. Na ovaj način omogućava se očuvanje stranih tržišta i snabdevanje tradicionalnih kupaca. Predloženo je da mesečni iznos kvote ne prelazi 11.000 tona brašna.
Vlada Srbije na istoj sednici je donela i Odluku kojom se izuzima od plaćanja carinskih dažbina uvoz 100.000 tona merkantilne pšenice sa rokom važenja do 15. juna 2011. godine.
Prema podacima Zavoda za statistiku u Srbiji je posejano 480.013 hektara, ali se prema saznanjima iz desetak opština, gde su žitni reoni, kako saznaje „AgroServis”, čak do 30 odsto pšeničnih polja nalazi sepod vodom i te njive su ostalebez obavezne prihrane, što će uticati ina količinu prinosa.

(AgroServis)