- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

BROJNI PODSTICAJI ZA POLJOPRIVREDNIKE

 

Beograd, 30. jun 2020.

Izvor: RTS

  • Poljoprivrednici su, uglavnom, zavr┼íili obimne radove na njivama i polako po─Źinju da se pripremaju za ┼żetvu. Najve─çu finansijsku pomo─ç, ba┼í kao i vo─çari, povrtari i p─Źelari imaju od Uprave za agrarna pla─çanja, na ─Źije podsticaje mogu da ra─Źunaju gotovo cele godine, u zavisnosti od grane poljoprivrede kojom se bave.

Direktorka Uprave za agrarna pla─çanja Biljana Petrovi─ç je, gostuju─çi u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da Uprava ima podsticaje u nekoliko grupa – direktni podsticaji, podsticaji ruralnog razvoja, IPARD program, kreditna podr┼íka.

"U zavisnosti od proizvodnje kojom se bave, mogu da osstvare razne podsticaje, za svaku granu poljoprivrede i sektor postoje podsticaji koji im mogu pomo─çi u proizvodnji, bilo da dobiju povra─çaj za investiciju ili da podnesu zahtev za IPARD pre realizacije investicije", navela je Petrovi─çeva.

Osnovni uslov za sve podsticaje je da podnosilac zahteva ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

"Posebni podsticaji postoje za mlade do 40 godina, a kod drugih podsticaja prijave mogu da podnesu i stariji, ali mla─Ĺi uvek imaju prednost", napominje direktorka Uprave za agrarna pla─çanja. 

Jo┼í danas traje javni poziv za p─Źerale i nabavku novih traktora. Ukupno se za podsticaje prijavi oko 15.000 p─Źelara, a dobija se 800 dinara po ko┼ínici.

Kada je re─Ź o nabavci novih traktora, povra─çaj je maksimalno do 800.000 dinara. Za razvijena podru─Źja povra─çaj je 50 odsto, a za ruralna 60 odsto.

"Veliku" i skupu mehanizaciju kupuju veliki poljoprivrednici, i to uglavnom kroz IPARD program, navodi direktorka Uprave za agrarna pla─çanja.

Zahtev za podsticaj mo┼że podneti svako ko ima vi┼íe od dva hektara zemlje, a maksimalan povra─çaj je milion evra.

Podsticaji u sto─Źarstvu idu i do 15.000 dinara po grlu 

Govore─çi o podsticajima za sto─Źare, Petrovi─çeva je rekla da ih oni dobijaju po grlu stoke, a mogu da podnesu tri zahteva u jednoj godini.

"Moraju da grupišu svoju prodaju kako ne bi slali ponaosob za svako grlo. Povraćaj je i do 15.000 po grlu. Godišnje stigne oko 40.000 zahteva", navodi direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Prema njenim re─Źima, poljoprivrednici najbolje prate tr┼żi┼íte i znaju ┼íta se de┼íava. Zadatak Uprave je, ka┼że, da ih oslu┼íkuje i gleda kako da iza─Ĺe u susret kroz pravilnike.

Objasnila je da sto─Źari "mogu da dobiju sve".

"Ako nemaju novca, mogu da podnesu zahtev za kredit za kupovinu stoke sa kamtnom stopom od jedan odsto. Slede─ça stavka je da, ako su to ┼żenska grla stoke, mogu da tra┼że povra─çaj od Uprave od 50 odsto, odnosno 65 u nerazvijenim podru─Źjima. Nakon prodaje teladi mogu da dobiju podsticaj od 15.000. Pored toga, mogu da zidaju ┼ítalu, da se bave preradom, da kupuju mehanizaciju. Od po─Źetka do kraja proizvodnje smo sve pokrili", istakla je Petrovi─çeva.