БУЏЕТ АП ВОЈВОДИНЕ: ВИШЕ НОВЦА УСМЕРЕНО КА РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

 

Нови Сад, 09.01.2023.

Дневник

  • Буџет Покрајинског секретарија за пољопривреду, водопривреду и шумарство ове године ће износити 10,27 милијарди динара, што је за 1,9 милијадру динара више новца него прошле године, а изражено у процентима повећање изноиси 22,8 одсто у односу на лане.

- Ове године биће обезбеђено милијарду динара за реконструкцију и изградњу двонаменских система за наводњавање, што је значајно улагање, посебно имајући у виду велику сушу, која је прошле године знатно умањила приносе пољопривредних култура - рекао је за „Дневник” помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петреш.

Највише пара из буџета намењено је за регистрована пољопривредна  газдинства - 1,414 милијарди динара, а од те суме ће за системе за наводњавање бити издвојено 370 милиона динара, за младе који желе да започну производњу - 200 милиона динара, а 242 милиона динара планирно је за куповину механизације пољопривредним газдинствима.

За опрему за биљну производњу у заштићеном простору предвиђено је издвајање 90 милиона динара, за органску производњу - 10 милиона динара, а за опремање сточарских фарми обезбеђено је 85 милиона динара. За противградне мрежеиздвојено је 80 милиона динара, а за унапређење пчеларске производње 35 милиона динара - навео је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

На конкурсима 1.900 газдинстава добило новац

- Више од 3.000 носилаца пољопривредних газдинстава аплицирало је на бесповратан новац на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, а то право остварило је готово 1.900 газдинстава - нагласио је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петреш. - Зато и овог пута позвам регистрована и активна газдинства, која желе да унапреде производњу, да аплицирају на конкурсима нашег секретаријата и јаве се за помоћ уколико имају нејасноћа јер се само заједничким снагама могу створити бољи услови за развој пољопривреде.

По његовим речима, 2023. године предвиђена је нова мера - подстицај за куповину приплодних грла стоке, а из  буџета је за ту намену обезбеђено 110 милиона динара. Он је истакао и да је новац обезбеђен и за прерађивачки сектор и тго у укупном износу од 102 милиона динара.

- Од тих пара ће 96 милиона динара бити усмерено за прераду воћа, поврћа, млека и меса и за производњу вина и ракије, а шест милиона динара за унапређење рада малих пивара - истакао је Петреш.

Неће бити запостављено ни пошумљавање, навео је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, и нагласио да је у 2023. години за ту намену обезбеђено 230 милиона динара.

Сарадња с образовним институцијама

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је незаобилазан фактор у развоју пољопривреде на подручју Војводине, а самим тим и Србије - истакао је Младен Петреш. - Опредељујући новац према пољопривредницима, локалним самоуправама и капиталним пројектима у континуитету се помаже развој пољопривреде, веома важне привредне гране, посебно зато што у буџету за пољопривреду има пара и за суфинансирање образовних и научно-истраживачких делатности које спроводе средње школе, факултети и институти.

Буџет Аутономне Покрајине Војводине за 2023. годину усвојен је на измаку прошле године. Из тог документа, када је реч о пољопривреди, може се још прочитати и да је знатна сума новца - 1,55 милијарди динара предвиђена за програм заштите, уређења, коришћења и управљања пољопривредним земљиштем.У оквиру тог програма за уређење атарских путева планирано је 400 милиона динара, што је, у односу на прошлу годину, повећање за 100 милиона или 33,33 одсто.

За програм руралног развоја из покрајинске касе за пољопривреду биће издвојено укупно 994,66 милиона динара. Увећан је и буџет за интегрално управљање водама за 43,93 одсто и износиће 6,78 милијарди динара па је тако,између осталог, за изградњу постројења за пијаћу воду у сеоским срединама планирано да се издвоји 481,69 милиона динара.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---