BUTKICE NA POLICE EU:

 

Ministar poljoprivrede najavio izvoz svinjskog mesa

Beograd, 25.januar 2021.

Novosti

  • DŠ¾ kraja godine očekuje se početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije na tržiÅ”te EU. Prvi put posle 30 godina.

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naÅ”a zemlja je uspeÅ”no zaustavila Å”irenje afričke kuge svinja, koja je bila kod domaćih i divljih životinja, na podrčju Pirotskog i Borskog okruga.

- Tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo i sada nemamo velikih problema - kazao je Nedimović. - Stvoreni su i uslovi za izvoz goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržiÅ”ta. ProÅ”le godine je za 70 odsto pala potroÅ”nja goveđeg mesa, a oko 20 odsto je manja kupovina svinjskog. Nisu radili hoteli i restorani, a sada se nastoji da se otvore neke nova tržiÅ”ta za izvoz.

Prema rečima ministra, radi se na 49 projekata, za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije. Vreme je ozbiljnih klimatskih promena, a suÅ”tina je da imamo Å”to viÅ”e vode, jer to znači i bolji kvalitet proizvoda, veći prinos, ali i zaradu.

- U razvoj sistema za navodnjavanje biće uloženo oko 100 miliona dinara, uključujući i FruÅ”ku goru - nagovestio je Nedimović. - Vlada Srbije donela je odluku o upućivanju 600 miliona dinara, na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla je pet odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---