- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

„CARSKA BAŠTA” ŠIRI POSLOVANJE

 

Mužlja, 22. oktobar 2012.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor svečano je otvorio logistički centar za voće i povrće, izgrađen pri preduzeću “Carska bašta”, u zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja.

 U pitanju je komora sa rashladnim sistemom, namenjena čuvanju voća i povrća na temperaturama od jedan do 10 stepeni Celzijusa. U ovom pogonu zaposleno je 19 radnika.

 

 

 

 

 

 

 

Salata sveža kao sad ubrana

 

 

- Ovu investiciju vidim kao izuzetno značajnu. Na ovaj način stvaraćemo radna mesta za one koji će pripremati robu za tržište, kao i za domaćinstva koja je proizvode – rekao je Pastor.

“Carsku baštu” osnovali su pre četiri godine povrtari iz Mužlje sa ciljem da udruženi nastupe na domaćem tržištu. Zadatak im je da organizuju proizvodnju koja tokom cele godine daje optimalne količine i asortiman proizvoda.
- Želja nam je da budemo konkurentni sa cenama i da utičemo na kvalitet naših proizvoda.

Najznačajniji zadatak ovog preduzeća jeste da proda sve proizvode naših kooperanata, kojih je stotinak, da naplatimo robu i vratimo novac proizvođačima – kazao je direktor “Carske bašte” Đula Madaras i dodao da se preko ovog preduzeća mesečno na tržište isporuči blizu 400 tona voća i povrća.

Madaras je kazao da mužljanski povrtari veruju da mala porodična poljoprivredna gazdinstva samo udružena mogu da imaju ekonomsku snagu i da su za četiri godine postojanja “Carske bašte” to i pokazali.

- Povrtari moraju zajedno da planiraju i organizuju svoju proizvodnju. Ovo je lep primer da različite familije mogu zajedno da sarađuju i da unapređuju poslovanje, što je rezultiralo i izgradnjom ovog logističkog centra - naveo je Madaras, uz napomenu da je najznačajnija karika u poslovanju “Carske bašte” zrenjaninska trgovinska kompanija “Gomeks” koja od početka sarađuje sa mužljanskim proizvođačima.

Vlasnik “Gomeksa” Goran Kovačević je istakao da “Carska bašta” trgovine snabdeva svežom robom tokom cele godine.
- Smelo sam ranije tvrdio da se proizvodnja, uz malu pomoć zajednice, ovde može povećati za pet do deset puta. Čvrsto i danas stojim iza toga. Zahvaljujući našoj saradnji stvaramo brendirani proizvod i doprinosimo tome da kupci, kada dođu u trgovinu “Gomeks”, traže paradajz iz “Carske bašte”, zato što je kvalitetan, a ne uvozni iz Španije – napomenuo je Kovačević.  (Ž. Balaban, Dnevnik)