CENA KUKURUZA „VUČE” PŠENICU

Kombajni ponovo u žetvenim poljima

Novi Sad, 9. jul 2010.

Prema informacijama savetodavnih poljoprivrednih službi, u Vojvodini se neće ostvariti desetogodišnji prinos pšenice od 3.848 kilograma po hektaru. Požnjevene površine dale su prinos od 2.200 do 4.500 kilograma po hektaru. Slabiji rod je kod većine domaćina, a i hektolitarska težina je, uglavnom, na granici prihvatljive 74 ili čak deset poena manje. Trenutno nivo hektolitarske težine zadovoljava u Potisju i Sremu, dok na severu Banata još nije krenula obimnija žetva.
Poljoprivrednik Milenko Ćosić iz Ravnog Sela (opština Vrbas) ima 20 jutara pšenice za košenje koja dobro izgleda, ali...
- Merio sam hektolitarsku težinu i iznosi 64. Koga god sam pitao niko mi nije znao reći šta da radim s ovakvim zrnom. Izgleda da će otići u stočnu hranu, jer je kukuruz trenutno skup – kaže za „AgroServis” ovaj uzorni poljoprivrednik.
Međutim, stručnjaci tvrde da hektolitarska težina nije presudna za kvalitet brašna, već su važni i drigu parametri: energija, gluten, „broj padanja”..., pa ratari ne treba sami da donose odluku o škartiranju svog roda.
Do danas skladištari i mlinari nisu dobili upozorenje na pojavu toksičnih bolesti u pšenici koje su bile vidljive na klasu, a štetne su za svaku upotrebu.
Danas je većina izvoznika pšenice povećala cene na 11,50 dinara za kilogram, a neki će već sutra prihvatiti cenu Državnih robnih rezervi od 12 dinara, što znači da počinje jagma za ovogodišnji zdrav rod.
Pšenicu dobrog kvaliteta ratari u Melencima kupcima iz Sandžaka prodali su juče po 13,50 dinara i to se ocenjuje kao dobar znak na tržištu.
Fabrike stočne hrane mnogo brže nego ranije krenule su u kupovinu pšenice i plaćaju 12 dinara po kilogramu, jer trenutno na lageru nemaju dovoljno ječma.
Među prerađivačima koji su mislili da će ovogodišnji rod pšenice imati početnu cenu od osam ili deset dinara nastala je pometnja, jer, kako kažu, rast cene kukuruza u vreme žetve uvek podiže cenu pšenici.
Na Produktnoj berzi u Novom Sadu kukuruz je imao u poslednjih deset dana rast za više od 30 odsto i danas je prodavan po ceni od 17,50 dinara (plus PDV).