- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje svinja u Vrbasu

 

STIŽU NOVI NERASTOVI

Vrbas, 13. decembar 2011.

Centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje svinja u Vrbasu, investicija Udruženja proizvođača priplodnih grla pokrajine Baden - Vitenberg (SZV), je u funkciji od juna 2010. godine i prvi je takav u Vojvodini. Zadovoljni su svojim poslovanjem u Srbiji i najkasnije za mesec dana uvode još 10 nerastova, rasa Nemački Landras, Veliki Jorkšir i Duroc.

Centar u Vrbasu trenutno poseduje 24 nerasta i osmišljen je kao regionalni centar koji treba da podmiri većinu potreba svinjogojskih farmi u Vojvodini, kada je u pitanju veštačko osemenjavanje.

Prema rečima Jorga Sautera, direktora SZV, potražnja za semenom svakodnevno raste:

„Rast potražnje pokazuje da se kvalitet dokazao na komercijalnim farmama i da postoji potreba da se u bliskoj budućnosti stado nerastova proširi uvozom novih grla. Spermu naših nerastova uspešno koriste farme vodećih mesnih industrija u Vojvodini, kao i druge komercijalne farme i individualni proizvođači.

Neki od njih su: Carnex, Neoplanta, Rit, Sherry Agrar, Krivaja, Zobnatica, PiK Bečej, Dinamika, Bonida Agrar, Libero, Gobem, Essentico, Mesoprodukt, Farma Halas, brojne veterinarske stanice i drugi individualni uzgajivači svinja“.

Nerastovi potiču iz testnih stanica u Baden Vitenbergu gde su precizno ocenjeni i selektovani metodama BLUP testa. Rase kojima raspolaže ova stanica su: PIETRAIN (7 nerastova), LARGE WHITE (6 nerastova), LANDRASSE (5 nerastova), DUROC (4 nerasta) i LEICOMA (2 nerasta). SZV je širom Nemačke priznata organizacija u pogledu proizvodnje priplodnog materijala i jedino je udruženje koje poseduje svoj hibridni program. Poseduje i tri stanice za nerastove sa oko 600 nerastova, pa se u Nemačkoj nalazi na drugom mestu po pitanju stanica za osemenjavanje.

   Saša Stojiljković, predsednik UO Genetičkog centra za svinjarstvo u Vrbasu, ističe: „To što uvodimo još 10 nerastova, potvrda je da dobro poslujemo i da imamo ozbiljne namere na ovom tržištu.

Saša Stojiljković

Ova investicija je ostvarena u saradnji sa Univerzitetom Hohenhajm i uz stručnu podršku VIP Fonda i moram da kažem da je upravo saradnja sa VIP - om bila jedna od ključnih stvari zbog kojeg je Udruženje proizvođača priplodnih grla pokrajine Baden - Vitenberg odlučilo da uđu na naše tržište, a i danas, kada nam je u Genetičkom centru u Vrbasu potrebna neka pomoć, uvek možemo da računamo na njih“.

Prema iskustvima iz zemalja koje su ostvarile napredak u razvoju svinjarstva, postojanje repro centra je prvi korak u poboljšanju genetske osnove, ali je broj od tridesetak nerastova simboličan. Za farmere u Srbiji ovaj repro centar biće od koristi i ako u našu zemlju prenesu druge tehnologije koje iz svog okruženja koriste bavarski farmeri – komentar je eksperata za svinjarstvo. Oni i pored ove ocene ističu da udruženje može dati dobre rezultate na regionalnom nivou u poboljšanju rasnog sastava.