Četvrti forum o organskoj poljoprivredi

MARKETING I PRERADA ŽITARICA
Selenča, 10. septembar 2010.

Četvrti forum o organskoj poljoprivredi, koji 24. i 25. septembra organizuje Centar za ovu proizvodnju u Selenči, po prvi put u našoj zemlji otvoriće raspravu o potrebi obrazovanja kadrova za ovu delatnost, o čemu će predloge i mere izneti dr Snežana Oljača, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu...
O marketingu i organskoj proizvodnji i povećanju potrošnje govoriće dr Branislav Vlahović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
Za sve one koji žele sagledati isplativost organske proizvodnje, dr Zorica Sredojević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, pripremila je detaljnu računicu, procene i ulogu države u ovom poslu.
S obzirom da sve više ratara ulazi u organsku proizvodnju žitarica, gost iz Slovačke dr Stanislav Šilkov obradiće temu o višem stepenu prerade organskih žitarica.
Predsednik Upravnog odbora Centra Jozef Gašparovski izjavio je za „AgroServis” da se zbog izuzetno kvalitetnih predavača i broja tema očekuje dolazak zainteresovanih proizvođača iz regiona i stručnjaka iz savetodavnih službi i poljoprivrednih stanica iz Srbije, kojima su ovakva saznanja neophodna za dalje edukovanje ratara i stočara.
Površine koje domaćinstva odvajaju za organsku proizvodnju svake godine se povećavaju i to za uljarice i povrće. Najveći povrtnjak, od skoro 20 hektara, po pravilima organske proizvodnje, ima Janko Vozar iz Kisača. Prema nepotpunim podacima više udruženja i trgovaca, najveći potrošači organske hrane u Srbiji su Novosađani.
(AgroServis)