- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

DA LI ĆE SNEG ZAŠTITI USEVE?

 

Novi Sad, 1. mart 2018.

Izvor: RTV

  • Dok sneg zadaje probleme putarima poljoprivrednici se raduju snežnim padavinama,koje će zaštititi pšenicu od niskih temperatura i što je možda važnije nadomestiti veliki nedostatak vlage u zemljištu, prouzrokovan prošlogodišnjom sušom. Proleće u sred zime, iz prethodnog perioda, stvaralo je bojazan da se obistini staro narodno verovanje da zima bez snega najavljuje i godinu bez roda.

Nema razloga za strah od niske temperature, dokle god se oranice bele od snega, a nema ni boljeg navodnjavanja od postepenog topljenja snežnog pokrivača. Stručnjaci savetuju ratarima da iskoriste ove vremenske prilike i prihrane pšenicu, dok je sneg još na njivama.

-      Ja bih čak i preporučio proizvođačima da to urade  upravo sada, zato što će sa otapljanjem snega to đubrivo ući i u zemljište. Drugo, posle otapanja snega verovatno da će dugo zemljište biti vlažno, ako budu visoke temperature, i neće biti moguće ući u useve pšenice da bi se prihrana uradila - rekao je dr Novica Mladenov iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Kako ratarima i voćarima je sneg dobro došao.

-      Što se tiče snega na vreme je došao, zato što se tiče vlage prošle godine bili u deficitu za nekih 50 odsto – rekao je Nikola Lončar, voćar iz Novog Slankamena.

-      Poznato je da sneg može najbolje, pogotovo na nekim strmim terenima da nakvasi dobro  zemljište, tako da je ovo vrlo dobro – rekao je Ivan Tomić, voćar iz Novog Slankamena.

Ovaj snežni prekrivač predstavlja i blagu prihranu, a iskustvo naših poljoprivrednika govori da svaki santimetar snega predstavlja jedan kilogram aktivne materije azota po hektaru.

Niska temperatura zaustavila je prerano buđenje biljaka, ali i pojavu biljnih bolesti i štetnih organizama.