- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

ДА ЛИ ЋЕ ОД МАЈА БИТИ ДОВОЉНО ХРАНЕ

 

Београд, 01.април 2020.

Извор: Политика

  • Највећи трговински ланци тврде да се тржиште стабилизовало. – Нове гужве приметне испред радњи и банака због најављеног продужења забране кретања

Највећи трговински ланци у Србији саопштили су да хране има довољно у маркетима и да се тржиште стабилизовало после првог налета појачане куповине и стварања залиха.

Претходног викенда, преноси Танјуг, потрошачи су највише куповали месо и брашно, као и свежу и замрзнуту рибу. Према речима Жарка Малиновића, секретара Удружења за трговину Привредне коморе Србије (ПКС), продаја свеже рибе порасла је за 30 до 40 одсто, док је највећи пад тражње забележен у продаји јаја, соли и папирних марамица. Трговци кажу да је потражња за основним намирницама стабилизована и да се не примећује да грађани стварају нове залихе. Међутим, према ономе што се јуче могло приметити испред продавница, грађани су поново правили веће редове, вероватно због најаве да би држава могла да уведе двадесетчетворочасовну забрану кретања. Гужве су биле и испред банака, јер су неке од њих, које то до сада нису урадиле, најавиле затварање експозитура.

И широм Европе влада забринутост да ли ће бити довољно хране у наредним месецима. На могућност суочавања с озбиљним несташицама упозорила је чак и министарка пољопривреде Немачке Јулија Клекнер. Она је рекла да би од маја могла да влада несташица одређених намирница, посебно воћа и поврћа.

– Ланац снабдевања намирницима морамо одржати нетакнутим. Оно што се не сеје, не сади, не жање, транспортује, на крају ће недостајати у снабдевању становништва – упозорила је Клекнерова. Указала је да ће тржиште од маја имати проблеме ако се не сеје поврће. Објаснила је да Немачка код неких основних намирница има степен самоснабдевања 100 одсто. То није случај и код воћа и поврћа јер у том сегменту задовољава око 40 одсто домаћих потреба из домаће производње. Немачкој прети огроман проблем са недостатком радне снаге у мају јер им је за радове потребно чак 85.000 људи, а у садашњој ситуацији тај проблем није могуће решити – истакла је Клекнерова.

Професор Зоран Кесеровић, стручњак за воћарство, каже да ће се многе државе суочавати с оваквим проблемима, посебно оне које се ослањају на страну радну снагу за радове у воћњацима и пољима. Упитан да ли Србија и у којој мери може да рачуна на сопствену производњу, он каже да, што се тиче воћа, нема проблема јер га имамо довољно, али да смо увозили огромне количине поврћа.

– Међутим, и поврћа доста производимо, па мислим да неће бити проблема. Јабука има у резерви. И рано воће јагоде и трешње имају добар потенцијал, без обзира на измрзавање. Важно да се агротехничке мере примењују, што нам доноси сигурност за ову годину – каже Кесеровић и додаје да до евентуалних проблема може да дође са снабдевеношћу јужним воћем ако Турска затвори границе.

– У нашим хладњачама има довољно воћа, пре свега јабука, док не стигне друго, рано воће – рекао је Кесеровић.

Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) упозорила је на потенцијалну несташицу хране у свету, јер су неке земље у оквиру мера за борбу против пандемије увеле протекционистичке мере, укључујући забрану извоза одређених производа како би задовољиле растућу домаћу потражњу.

– Најгоре што може да се догоди јесте да владе ограниче проток хране – рекао је за „Гардијан” Максимо Тореро, главни економиста у ФАО, додајући да ћемо се ускоро можда суочити са последицама таквих потеза. Русија је, на пример, зауставила извоз хељде и других житарица, Казахстан је увео ограничења на извоз пшеничног брашна, хељде, шећера, неколико врста поврћа и сунцокретовог уља, пренела је „Раша тудеј”. Званичник УН је упозорио да протекционистичке мере и трговинске баријере само погоршавају ситуацију, стварајући „екстремну нестабилност”. Други проблем је тај што неким земљама сада недостаје радна снага за жетву усева, делимично због затварања граница и мера изолације и ограничења кретања. Пољопривредници у Француској, Шпанији и Италији указују на проблем да ће воће и поврће брзо сазрети и остати да трули ако се ситуација не промени, преноси Блумберг. Узгајивачи јагода и шпаргле већ су суочени са тим проблемом, а слична ситуација ће можда задесити и произвођаче зелене салате и парадајза, лука и грашка.