- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Dan mleka Centralne asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini

 

SANJA BUGARSKI HEROINA BRODA „NA BELOJ RECI”

Novi Sad, 14. februar 2017.

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine danas je na Poljoprivrednom fakultetu okupila više od 400 domaćina koji se bave mlečnim govedarstvom.

Uz petnaestak izložbenih punktova sa mlečnim proizvodima i drugim ponudama i solidnom zakuskom, događaj je nazvan – „Dan mleka”. Već iz pozdravnih reči predsednice Asocijacije Sanje Bugarski moglo se zaključiti da je ovo okupljanje namenjeno sabiranju pozitivnih mera države prema ovoj grani stočarstva i da tu neće biti prozivki državnih organa niti kompanija. A to ne bi ni bilo kolegijalno, jer gospođa Sanja Bugarski ima pored farmerskog zanimanja i profesionalnu dužnost u Ministarstvu poljoprivrede, gde je savetnik ministra Nedimovića.

Pokušaj da se ukaže na monopol nekih mlekara i nisku otkupnu cenu je uz pominjanje „Imleka” propao, što u odnosu na brigu ove kompanije za njene članove Asocijacije i nije iznenađenje.

Tako je „Dan mleka” bio i dan za aplauz i gospođu Sanju, kojoj su svi zvaničnici uputili zaslužene pohvale. Ona je hrabro i liderski neznalicama stanja u mlekarstvu i lenjivcima koji sede kod kuće i ne bore se za prava farmera, ističući sebe, doslovno rekla: „premija 25.000 dinara po kravi – gledate je, premija za mleko – gledate je”.

Sanja Bugarski

Bez ironije – Sanja Bugarski je Asocijacija. I ona i Asocijacija su dostigli vrh u realizaciji planova, usvojenih uredbi za mlečno govedarstvo...  A da li je to dovoljno da bi se reklo kako je sistem mlečnog govedarstva opstao i da valjano funkcioniše? Nije i ne može dobiti pozitivnu ocenu.

Danas je neko zaboravio da kaže da okupljenih 400 farmera nije slika mlečnog govedarstva u Srbiji. I pored odličnih mera od strane države, u Srbiji je u 2016. godini oteljeno svega 291.630 teladi na 99.022 gazdinstva (podaci Uprave za veterinu). To je znatno manje nego pre godinu dana, a pogotovo pre pet godina.

Neko je zaboravio i da kaže da su pojedine velike mlekare, poput „Imleka”, napustile male proizvođače, kao i da je uvezeno prošle godine oko 17.000 tona biljne masti, koja je završila najviše u mlečnoj industriji. Izostala je analiza primene cenovnika veterinara, kao i izdavanja državne zemlje u zakup stočarima, koji, gde je god to moguće, kao nagradu za trud dobijaju trstenike udaljene 30 kilometara od farmi (slučaj Melenci-Mužlja, Kisač-Petrovaradin, Erdevik-Ilinci...)

Na sve ovo ne može i ne sme biti zamerki, jer okupljeni danas na Poljoprivrednom fakultetu su delić od 16.000 onih koji dnevno proizvode i za svoje mleko dobijaju premije. Nezadovoljnima je predsednica poručila „ako vam se ne sviđa, pravite svoju asocijaciju”. Da je predsednica u trendu poslovnog povezivanja, rekla bi „osnijte prerađivačku grupu”. Ali, svejedno, razumemo se, doći će i to vreme.

Nije realno od dobro organizovane asocijacije zahtevati da toliko dobričinstva učini za posrnulo govedarstvo u Srbiji, a pogotovo što se naše dobro tumači poređenjem sa lošim stanjem kod komšije.

Tako zaista ima potrebe da se okupe i progovore o svom statusu i monopolu mali proizvođači. Oni su brojniji od velikih, kao što je više i malih mlekara od giganata. I tu, zapravo, počinje priča o stanju u srpskom mlekarstvu.

Danas smo čuli još lepih vesti. Žarko Radat, direktor Uprave za agrarno plaćanje, je rekao da će premije za mleko iz četvrtog kvartala biti isplaćene do kraja februara, a prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera, je saopštio da će stočari po pravu prečeg zakupa ugovor o tome moći da zaključe na 10 do 30 godina i da će nezavisna laboratorija za celu Srbiju proraditi do maja (Beograd i Novi Sad). On je rekao da se priprema i popust za gazdinstva u pasivnom statusu.

I dok se razgovaralo u holu fakulteta o aktuelnostima u mlekarstvu, poseban interes je pobudila poslovna politika „Laktalisa” iz Sombora, koji kreditira svoje kooperante i sa njima razvija partnerstvo. Da su takvi modeli danas bili saopšteni iza govornice, bio bi i jedan aplauz više!

Za neupućene u proizvodnju mleka olakšali smo donošenje zaključka o tome šta se to kod nas događa. Danas smo na benzinskoj pumpi Petrol kupili litru mleka u tetrapaku iz Hrvatske  po ceni od 85 dinara, dok litra mleka istog kvaliteta našeg velikog proizvođača u minimarketu u Novom Sadu košta 120 dinara.