- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

 

DORADNI CENTAR ZAŠTITA OD FALSIFIKATA

Novi Sad, 6. septembar 2011.

Dan polja jesenjih kultura Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada obeležila je danas poseta oko 3.500 poljoprivrednika i gostiju iz 17 zemalja, kao i najava dr Borislava Kobiljskog, direktora, da će ova ustanova uskoro imati sopstveni doradni centar i da je za njih najvažnije domaće tržište, gde više nisu dominantni.

Institut je, kako se čulo, izgubio primat u plasmanu suncokreta u našoj zemlji, a zbirno gledano više nema ni dominaciju u prodaji semenskog kukuruza, kao ni šećerne repe.

Kako je naveo dr Kobiljski, Institut priprema niz marketinških akcija, a pre svega kvalitetno seme.

- Nije tačno da u svet izvozimo kvalitetnije zrno kukuruza od onoga koje prodajemo u Srbiji i to nećemo nikada učiniti. Apelujem na kupce da dobro paze i da ne kupuju plagijate našeg semena, čega je bilo – rekao je dr Kobiljski i obećao da će se uskoro pojaviti novi dizajn i ambalaža NS semena.

Istovremeno Kobiljski je poručio da ovaj Institut sa više od 650 zaposlenih od države ne očekuje pomoć i podršku veću od one koju država daje velikim multikompanijama, ali nije naveo u čemu se ta pomoć sastoji.

Ponuda NS semena ovog Instituta je raznovrsna i kvalitetna, ali se, kako smo čuli, od ratara očekuje da se ubuduće poštuju standardi klijavosti i energije. Među komentarima okupljenih poljoprivrednika iznete su i žaoke poput ove: „Ako ovaj događaj nije važan za dolazak ministra poljoprivrede, onda – koji to jeste?

U proceni ovogodišnjeg roda kukuruza ratari navode da je za pouzdane prognoze potrebno sačekati, ali da je rod za četvrtinu manji od lanjskog, a isto tako i soje, i da se očekuje rast cene ove uljarice.MANJI ROD KUKURUZA

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Ljubiša Dimitrijević prisustvovao je manifestaciji „Dani polja“ novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima.

Tom prilikom Dimitrijević je rekao: „U Srbiji je ove godine, uprkos posledicama svetske ekonomske krize, ostvarena puna snabdevenost i cenovna stabilnost skoro svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Takvo stanje na domaćem tržištu rezultat je velike i raznovrsne ponude, kao i prihvatljivih cena poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama i drugim prodajnim mestima.“

Dimitrijević je istakao da se zbog posledica dugotrajne suše u Srbiji očekuje manji rod kukuruza, ali da će te žitarice kao i drugih ratarskih proizvoda biti dovoljno za domaće potrebe, kao i za izvoz i naglasio da je srpska poljoprivreda u teškim ekonomskim uslovima, u prvih sedam meseci ove godine ostvarila spoljnotrgovinski suficit.

„Globalna ekonomska kriza nije onemogućila investicione aktivnosti Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, najznačajnije državne naučne institucije u oblasti agrara, što će omogućiti proizvodnju još kvalitetnijeg domaćeg semena i bolju konkurentnost na svetskom tržištu“, dodao je Dimitrijević.