- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

DANSKI FARMERI U RUSKOM KRSTURU: POHVALE NA RAČUN DRŽAVNIH MERA

 

Ruski Krstur, 3. novembar 2017.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Predstavnici četrdesetak najvećih farmera iz Danske, koji su na studijskom putovanju u Srbiji i BiH, u organizaciji ambasade Danske u Srbiji i Privredne komore Srbije, posetili su zajedno s pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vukom Radojevićem, u Ruskom Krsturu farmu kompanije „Nukleus agrar f-1”, koja se bavi proizvodnjom nazimica generacije f-1.

Ta farma ima 1.000 svinja, od kojih 250 krmača genetskog potencijala iz Nemačke i predstavlja jedinstvenu farmu u Srbiji, budući da proizvodi nazimice i mušku prasad za tov i prodaju.

„Impresionirani smo onim što smo videli, posebno željom ljudi da se s postojećim potencijalima svinjarstvo podigne na viši nivo“, kazao je predsednik Udruženja danskih farmera Johanes Hansen, i dodao da je, obilazeći farme, čuo posebne pohvale na račun aktuelnih mera države kojima se obezbeđuju različite subvencije.

„Raspoloženi smo da Srbija bude jedna od 40 zemalja u kojima danski farmeri žele da investiraju.“

Vlasnik kompanije „Nukleus agrar f-1” Borivoj Jakovljević je izrazio zadovoljstvo zbog posete danskih farmera.

„Čast nam je što smo ugostili najbolje i najveće proizvođače u svetu pa tako i dobili priliku da čujemo njihova iskustva i zapažanja kako dalje da radimo na unapređenju svinjarsta“, rekao je Jakovljević.

„Nadamo se da će rezultat posete biti uspešna poslovno-tehnička saradnja u proizvodnji priplodnog materijala, genetike, opreme...“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je rekao da Pokrajinska vlada, preko Sekretarijata za poljoprivredu, doprinosi bržem razvoju stočarstva.

„U ovogodišnjem buyetu smo izdvojili tri puta više novca za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini i potpisali 53 ugovora s proizvođačima svinja, vrednih oko 35 miliona dinara“, istakao je Radojević.

„Raduje nas i činjenica da je među mladim poljoprivrednicima za sve veće interesovanje intenzivnu stočarsku proizvodnju. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu odgajivački program finansira s oko 55 miliona dinara godišnje i želi da doprinese daljem genetskom unapređenju stočnog fonda u Vojvodini. Tim novcem smo prošle godine umatičili oko 25.000 grla svinja, a finansiramo i prerađivački sektor – prerađivačke mini-kapacitete, čime treba da se doprinese stvaranju dodate vrednosti.“

Ove godine su izdvojene značajne svote, i, kako je Radojević primetio, vojvođanski poljoprivrednici prepoznaju svoj interes u tome.

„Potpisano je osam ugovora, a očekuje se da se u skladu sa standardima EU doprinese podizanju nivoa kvaliteta proizvodnje i prerade svinjskog mesa“, rekao je pokrajinski sekretar.

DANSKI FARMERI ŽELE DA POMOGNU

„Možemo pomoći ovdašnjim farmama u genetskom potencijalu svinja iz Danske i u osavremenjavanju tehnologije uzgoja svinja“, kazala je Juta Rosenmaj, koja s još dva poslovna partnera drži 15 farmi van Danske i godišnje proda pet miliona svinja. „Danski farmeri su trenutno okrenuti ka Litvaniji i Rusiji i namaravamo da se širimo ka tržištu Istočne Evrope. Ovde bismo se mogli udruživati s farmerima u zavisnosti od toga u kojem pravcu hoće da s se usavršavaju u svinjarstvu.“