- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Derivati u 2011. godini

 

CENA GORIVA PO NOVOJ FORMULI

 

Od 1. januara naredne godine, od kada bi u Srbiju trebalo slobodno da se uvozi gorivo, cene na pumpama formiraće se po novoj uredbi koja prati najviše cene derivata, a ne cenu sirove nafte na svetskoj berzi, rekla je na okruglom stolu o liberalizaciji tržišta naftnih derivata Aleksandra Babić iz Ministarstva energetike.

Nova uredba biće doneta do kraja godine, a primenjivaće se od 1. januara. Predlog je da se cena goriva menja svakog 1. i 15. u mesecu kada ukupni troškovi pređu tri odsto, rekla je ona i dodala da će se od Nove godine u Srbiji prodavati samo gorivo evropskog kvaliteta.

Kako stvari sada stoje, bar kada je reč o skladišnim kapacitetima neophodnim da se neko bavi uvozom derivata, propisi ostaju isti. To znači da će uvoznici i od Nove godine morati da imaju najmanje dva rezervoara od po 500 kubika za skladištenje bezolovnog benzina i ulja za loženje.

Pored evrodizela i tečnog naftnog gasa, slobodno će moći da se uvoze i motorni benzini i druga dizel goriva, rekla je Snežana Lukić, predstavnica Ministarstva trgovine, ne mogavši da precizira kako će se liberalizacija odraziti na cenu. Ona ipak očekuje da će vremenom cene goriva biti niže i prihvatljivije.

Slaviša Petković, iz tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, istakao je da su inspektori spremni da uz pomoć carine, Ministarstva energetike i Ministarstva unutrašnjih poslova promet derivata održe pod kontrolom. On kaže da propisi Evropske unije nalažu markiranje goriva, što će se odnositi na uvoz uljaza loženje u Srbiju budući da se ta vrsta goriva najčešće nedozvoljeno meša i prodaje kao dizel, čime bi se sprečio šverc goriva.

Upitan do kada će se u Srbiji još prodavati D2, Petković je rekao da će završno sa modernizacijom rafinerija prestati i njegova proizvodnja, dakle od 1.1.2013. ovaj derivat se više neće točiti na pumpama.

Liberalizacija tržišta je, istakao je Oleg Šamilov, izvršni direktor NIS-a, ozbiljan izazov za ovu kompaniju koja se ozbiljno sprema za tržišnu utakmicu, dodavši da će rafinerija u Srbiji biti  konkurencija stranim proizvođačima tek posle završetka modernizacije 2012. godine.

Privatnici koji su se i do sada bavili prodajom goriva nastaviće to da rade pod istim uslovom i od 1. januara. Ukoliko dođe do bilo kakvih izmena tehničkih uslova poslovanja, njima će biti ostavljeno dovoljno vremena da se prilagode novim propisima, objasnio je prof. dr Slobodan Sokolović, stručnjak za energetiku, odgovarajući time na negodovanja privatnika da se 1. januar približava, a da oni ne znaju kako će raditi, jer pravilnici nisu doneti.

Na konstataciju privatnika da im je marža od pet dinara mala i da je ista već godinama, Sokolović je upitao zašto se nisu bunili kada je marža određivana i kada nigde nije bila veća nego u Srbiji.

Privatnici su juče imali primedbe što nisu uključeni u radnu grupu koja propisuje nove uslove poslovanja, iako pokrivaju 65 odsto tržišta, a NIS jeste.

Petković iz Ministarstva trgovine je rekao da je NIS jedini proizvođač, a svi ostali su uvoznici goriva. NIS je, pojasnili su u kompaniji, angažovan u Radnoj grupi Ministarstva trgovine isključivo da bi dao informacije o domaćem gorivu kao jedini proizvođač u Srbiji. Što se tiče uvoza naftnih derivata, NIS je od 1. januara 2011. u istom položaju kao i drugi uvoznici i očekuju odluku ministarstva o pravilima uvoza naftnih derivata.

 

NEMA ODLAGANJA LIBERALIZACIJE

 

Odluka o otvaranju našeg tržišta naftnih derivata definitivna je – nema odlaganja, saopštio je Dušan Mrakić, državni sekretar Ministarstva energetike.

Potrošači očekuju stabilno snabdevanje kvalitetnim naftnim derivatima, pod ekonomski najpovoljnijim uslovima. Država očekuje efikasno ostvarivanje fiskalnih prihoda, a naftne kompanije eliminisanje nelojalne konkurencije. To je moguće ostvariti samo uspostavljanjem konkurentnosti na domaćem tržištu, odnosno liberalizacijom uvoza i slobodnim formiranjem cena, uz rigoroznu kontrolu kvaliteta i kvantiteta.

(Politika)