- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

DO SADA ODOBREN 241 PROJEKAT ZA KORIŠĆENjE NOVCA IZ IPARD-A

 

Beograd, 20. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • U okviru javnih poziva za korišćenje novca iz IPARD-a namenjenog srpskom agraru do sada je odobren 241 projekat, a 170 korisnika realizovalo je svoju investiciju, nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Novac je već dobilo 118 poljoprivrednika i njima je isplaćeno 5,27 miliona evra, a u ovom trenutku već je podneto 117 zahteva za podsticaj za kupovinu novog traktora po javnom pozivu koji je raspisan 24. septembra i koji je otvoren do 25. novembra.

Ukupan buyet koji je opredeljen kroz do sada sedam IPARD-ovih javnih poziva iznosi 17,6 milijardu dinara, ili oko 152 miliona evra, a srpskim poljoprivrednicima ostaje da se raspodeli još oko 24 miliona evra iz tog evropskog fonda namenjenog agraru, navode u Ministarstvu poljoprivrede, ukazujući na to da novca ima, a da je sada potrebno pomoći našim poljoprivrednicima da ga što bolje iskoriste, mada je primetno da su sve veštiji u njegovom povlačenju.

Kupovina novog traktora je investicija koja je izazvala razumljivo najveće interesovanje, kažu u Ministarstvu, i dodaju da poljoprivrednici imaju mogućnost da investiraju u opremu i mehanizaciju na poljoprivrednim gazdinstvima, tu su i investicije u izgradnju, a najveće interesovanje vlada za izgradnju skladišnih kapaciteta, kao i objekata za smeštaj životinja.

Do sada je sprovedeno pet IPARD javnih poziva, tri poziva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, namenjena prevashodno individualnim poljoprivrednim proizvođačima, i dva poziva za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, namenjena pravnim licima u prerađivačkom sektoru.

Postupak ostvarivanja prava na IPARD podsticaj sastoji se od dve faze – odobravanja projekta i odobravanja zahteva za isplatu. U prvoj fazi podnosilac zahteva je dužan da uz Zahtev za odobrenje projekta dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži da bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta. Pošto se projekat odobri, korisnik može započeti investiciju i završiti je u roku koji mu je rešenjem o odobravanju projekata naložen, a kada završi investiciju u predviđenom roku, podnosi zahtev za odobravanje plaćanja. U Rešenju o isplati IPARD-ovih podsticaja su navedena sva prava i obaveze koje korisnik mora da poštuje u narednih pet godina od trenutka isplate.

JAČANjE KONKURENTNOSTI

IPARD je već prepoznat kao instrument za jačanje konkurentnosti, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, a da je tako, potvrđuje i broj pristiglih zahteva. Tako je na do sada pet sprovedenih javnih poziva pristiglo 736 zahteva, a njihov broj iz poziva u poziv raste. U Ministarstvu preciziraju da je poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz evropskog buyeta za IPARD II programski period 2014–2020. godine, a da će im taj novac biti dostupan kroz više javnih poziva za investicije u fizičku imovinu. Za svaki javni poziv opredeljen je tačan iznos raspoloživih para.