- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Događaj

 

SKUP FARMERA U SREMSKOJ MITROVICI - „ODGOJ SVINJA= BUDUĆNOST  SREMA I MAČVE”

Sremska Mitrovica, 23. mart 2017.

Agencija za ruralni razvoj grada Sremske Mitrovice organizuje Skup farmera  „Odgoj svinja-budućnost  Srema i Mačve” u utorak 28. marta 2017. Godine, sa početkom u 18 časova, u Skupštinskoj sali Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici.

Učesnici panel diskusije o novinama u agrarnoj politici, novim merama podrške i podsticajima u poljoprivredi, kao i o aktuelnostima u oblasti ruralnog razvoja su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, pomoćnik ministra za ruralni razvoj Zoran Janjatović  i šef odeljenja za stočarstvo Nenad Terzić.

Prof. dr Miloš Beuković, stručnjak za ishranu životinja govoriće o “Praktičnom svinjarstvu”. Regionalni ekpert za svinjarstvo Petar Marković obradiće temu savremene ishrane životinja.

Posebna tema skupa biće i Osiguranje useva, plodova i životinja o čemu će govoriti Radoje Živanov iz Triglav osiguranja, dok će  Zoran Erić, iz Asocijacije stočara “Srem Mačva”, predstaviti Strategiju unapređenja svinjastva u Sremu i Mačvi.

Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica i „Asocijacija stočara Srem-Mačva“ u saradnji sa Savezom austrijskih svinjara, nedavno su organizovali studijsko putovanje u austrijsku Štajersku pokrajinu, na kojem su učestvovali farmeri iz Martinaca, Kuzmina, Zasavice, Laćarka, Šuljma i Čalme.

Ispred ogledne štale Poljoprivredne stručne škole

 

Saradnja mitrovačkih i štajerskih stočara počela je u decembru prethodne godine, kada je predstavljena strategija za razvoj svinjarstva u Srbiji, izrađena od strane austrijskih stručnjaka za genetiku i uzgoj svinja.

Ideja ove saradnje, kao i ovog putovanja, jeste da Austrija svojim pozitivnim iskustvima pomogne srpskim stočarima da se što bolje organizuju i isporučuju na tržište kvalitetne proizvode. Samo udruženi, mali proizvođači, mogu računati na transfer austrijskog znanja i tehnologije, ali i na osnivanje repro-centra koji će biti dobra osnova za kvalitetan genetski materijal u stočarskoj proizvodnji.

Opsežne studije koje su austrijski stručnjaci za odgoj i genetiku svinja sproveli na farmama u Srbiji, pokazale su veliko interesovanje za razvoj svinjarstva, veliku želju da se steknu neophodna znanja i veštine u ovoj oblasti, ali i da je Sremski i Mačvanski region idealan za početak realizacije ovog strateškog programa. Upravo iz tog razloga veliku podršku ovom programu dala je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i mitrovačka lokalna samouprava.
Projekat podrazumeva transfer znanja austrijskih proizvođača svinja za upravljanje procesom proizvodnje i za formiranje posebnog oblika organizovanja stočara Srema i Mačve u formi proizvođačke zajednice (udruženja), kao i formiranje repro – centra odakle bi se dobio kvalitetan genetski materijal za razvoj stočarstva u našoj zemlji.

Direktna prodaja proizvoda domaće radinosti

 

Proizvođačka zajednica podrazumeva i formiranje posebne stručno-savetodavne kancelarije koja će rukovoditi radom ove zajednice, i zastupati interese mitrovačkih odgajivača svinja na tržištu. Ovo studijsko putovanje upravo je počelo posetom jedne takve zajednice, posetom firmi Stirijabrid, koja već nekoliko decenija posreduje između odgajivača i otkupljivača svinja. U Austriji postoje četiri takve firme, u različitim pokrajinama, kao i jedna krovna organizacija – Savez austrijskih svinjara. U Stirijabridu udruženo je 1.350 odgajivača svinja, što je više od polovine štajerskih farmera, i ova firma je zadužena da konstantno razvija zdrave odnose sa velikim brojem štajerskih klanica, obezbeđujući stabilne otkupne cene, ali i sigurno snabdevanje kvalitetnim svinjskim mesom, sa druge strane.

Delegacija mitrovačkih odgajivača svinja posetila je klanicu Steirerfleisch koja sedmično kolje oko 11.000 svinja, a tovljenike otkupljuje „na liniji klanja“, odnosno po procentu mesnatosti „toplih polutki“. Ono što su sremski i mačvanski stočari mogli da vide jeste i Srednja poljoprivredna stručna škola, koja poseduje sopstvene ogledne štale za uzgoj prasadi, krmača i tovljenika, ogledna prasilišta, kao i štale za uzgoj goveda. Školovanje podrazumeva osam meseci nastave i četiri meseca praktičnog rada, i osim za stočarstvo, učenici se obučavaju i za mesarske, stolarske, mašinbravarske, varilačke i ostale poslove. U selu Sveti Petar posećeno je domaćinstvo porodice Pac, koja se bavi i biljnom i stočarskom proizvodnjom, kao i proizvodnjom različitih prehrambenih proizvoda. Suhomesnate proizvode, turšije, kompote, testenine, sokove, ulje, vino i brojne druge proizvode domaće radinosti, ova porodica prodaje u prodavnici u okviru svog gazdinstva, i u Austriji je sve više ovakvih prodavnica koje se bave direktnom prodajom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Usledila je poseta jednoj porodičnoj farmi, koja osim tovnih svinja uzgaja i oko 200 krmača, kao i poseta farmi pilića sa sopstvenim savremenim biogasnim postrojenjem, koje ovu farmu od 40.000 pilića snabdeva strujom i grejanjem. U povratku posećena je vinarija u slovenačkom gradu Radgonske Gorice, kao i jedno seosko turističko domaćinstvo, koje svojim gostima nudi isključivo proizvode koji se proizvode u okviru domaćinstva.

"Ovo studijsko putovanje je vrlo korisno za naše farmere, nastojaćemo da ovakvih putovanja u budućnosti bude još više, jer je iskustvo austrijskih poljoprivrednika dragoceno za početak realizacije programa razvoja svinjarstva i proizvodnje kvalitetnog svinjskog mesa u našoj zemlji. Početak ovog projekta podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije i Austrijska razvojna agencija, a deo sredstava će participirati i mitrovačka lokalna samouprava. Po otvaranju IPARD II programa konkurisaće se za evropska sredstva, a program je koncipiran da posle nekoliko godina bude samoodrživ i finansira se iz sopstvenih sredstava" - Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.