- TRŽIŠTE - /20.02.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.80 din/kg , pšenica 17.60 din/kg , soja 46.00 din/kg ; /20.02.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.79 din/kg , pšenica 15.82 din/kg , soja 36.15 din/kg ; /20.02.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.26 din/kg , pšenica 15.17 din/kg , soja 33.68 din/kg ; /20.02.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 18.02 din/kg , pšenica 18.97 din/kg , soja - ;

Događaj

 

POČAST BELOM LUKU I SLANINI

Rakovac, 17. juli 2017.

Među stotinu grastonomskih priredbi i takmičenja u Srbiji rodila se i jedna nova posvećena belom luku i slanini. Organizatori su restoran „Pećina” iz Rakovca i list „Gazdinstvo” iz Novog Sada. Pošto je prošle godine ova gastronomska čarolija uspela, minulog vikenda održana je druga, sa 12 ekipa i tri puta više posmatrača. Ovaj „dan belog luka i slanine” počeo je druženjem uz domaću rakiju i hleb premazan mašću, a „začinjen” belim lukom i crvenom ljutkastom paprikom.

Učesnici u ovom takmičenju imali su zadatak da uz korišćenje drugih proizvoda i dodataka načine ponudu na tacni i da objasne šta nude i zbog čega. Za ceo posao imali su sat vremena, što je uz tamburaški orkestar „Za našu dušu” iz Ravnog Sela brzo proteklo.

Ovaj gastronomski događaj se izdvaja i po načinu izbora najboljih. Naime, učesnici se međusobno ocenjuju, deleći 10 bodova, s pravom da za jednog učesnika mogu izdvojiti najviše pet bodova.

Pored slanine i belog luka u tacnama najviše je bilo sezonskog povrća, sireva, ali i začinskog bilja. Tacne su ličile na šarene mozaike, brodove sa jarbolom od slanine, a pojavila se i lutka sa režnjevima slanine naslonjene na dinju. Gotovo svi su u svojim slagalicama imali i sir iz Suseka (proizvođač Sima Kovačević).

Kada su učesnici dobro videli šta je, ko i kako uradio, naša kolegica Biljana Popadić unela je podatke u listu za glasanje. Između prvog i drugog mesta razlika je bila svega dva boda, a treće mesto osvojile su dve kulinarske posade.

 

 

 

 

 

 

Milan Daničić i Darko Knežević - prvo mesto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radomir i Aleksandra Čubranović - drugo mesto

 

 

 

 

 

 

 

 

Predrag i Ljiljana Trbojević - treće mesto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragana Latković i Bogdan Latinović - treće mesto

 

Prvo mesto pripalo je Milanu Daničiću i Darku Kneževiću iz Bogatića, drugo Aleksandri i Radomiru Čubranoviću iz Novog Sada, a treće Dragana Latković i Bogdan Latinović iz Novog Sada i Predrag i Ljiljana Trbojević iz Rakovca.

Pobednici su dobili simbolične nagrade, a svi zajedno druženje u Vrdniku i ručak sa organizatorima.