- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Događaj

 

POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 15. DO 21. MAJA U NOVOM SADU

Novi Sad, 11. maj 2018.

Izvor: Emisija Nedeljom za selo i AgroServis plus

Međunarodni poljoprivredni sajam, 85. po redu, održaće se u Novom Sadu od 15. do 21. maja. Očekuje se 1.500 izlagača iz 29 zemalja. Zemlja prijatelj ove godine je Francuska, jedna od svetskih sila u agrobiznisu, kaže generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

  • Jasno je da su lideri i u stočarstvu, ne treba spominjati vino i francuske sireve. S druge strane, da će biti mogućnosti i za ozbiljne poslovne aranžmane govori to da banka Credit Agricol prati ovaj nastup, tako da će se verovatno potruditi da eventualnom trgovinom, odnosno razmenom dobara srpskih firmi iz regiona sa francuskim kompanijama podrži svojim kreditnim linijama. A tu je i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, koja je jedna od zemalja koja godinama nije dolazila, a evo prošle i ove godine su na našem Novosadskom sajmu, zatim Mađarska, Španija, Tunis... Ove godine imamo oko 47.000 m2 otvorenog prostora. Moram da kažem da ove godine taj izložbeni deo, spoljašnji deo sajmišta, oko 50 odsto zauzima mehanizacija. Treba napomenuti i da nam se vraća IMT na Poljoprivredni sasjam. Indijska firma koja je kupila IMT i čim je ugovor potpisan odmah su nas kontaktirali i rekli „mi moramo biti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu”, to je mesto na kom se kompanija iz agrobiznisa pozicionira na ovom tržištu.

Ministarstvo poljoprivrede svestrano podržava Poljoprivredni sajam i kao i obično imaće svoj štand u hali Master, kaže državni sekretar Željko Radošević.

  • Naše Ministarstvo, u cilju povećanja konkurentnosti, ove godine, finansira i organizuje izložbu „kvalitet više”. Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa dodatom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla. Po prvi put, ove godine će na izložbi učestvovati i zanatske pivare. Takođe, u cilju promovisanja proizvoda sa dodatom vrednošću u hali 6 biće izloženi proizvodi sa oznakom „srpski kvalitet”. Oznaka garantuje kvalitet proizvoda, specifičnih karakteristika, pre svega proizvedenih od sirovina isključivo sa teritorije Republike Srbije i dokazano više kvaliteta u odnosu na proizvode iste kategorije na tržištu. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede je, kao i prethodnih godina pokrovitelj nacionalne izložbe stoke koja predstavlja najveću izložbu ovog tipa na Balkanu. To je odlična prilika da se predstave stočarski potencijali naše zemlje. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa različitim institucijama iz zemlje i inostranstva organizuje različite edukativne sadržaje u kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Pored svega navedenog, svakog dana održavanja sajma, na svom štandu predstavnici Ministarstva poljoprivrede će biti na raspolagnju poljoprivrednicima i  svim posetiocima, u cilju boljeg informisanja poljoprivrednika sa dostupnim merama podrške.

Zemlja prijatelj Francuska imaće na sajmu desetak izlagača, najavio je ekonomski savetnik francuskog ambasadora u Beogradu Žan Pjer Gastro.

  • Francuska je zemlja sa najvećom poljoprivrednom proizvodnjom u EU. Ima 470.000 poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivreda u Francuskoj ima važnu ulogu i u razvoju turizma. U našim selima se proizvodi više od 1.200 različitih sireva, sa oznakom zaštićenog geografskog porekla, a svaki četvrti Francuz živi u ruralnom području. Između Francuske i Srbije postoji velika sličnost, jer su obe izrazito poljoprivredne zemlje.

Generalni sekretar PU uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije mr Đorđe Mišković kaže da će to udruženje predstaviti više od 1.000 eksponata.

  • Na našim štandovima će biti najbolji i već nagrađivani eksponati na velikim međunarodnim sajmovima. To su Agrotehnika, Sima i Same. Uvek stavljamo nešto novo, neke nove svetske trendove koji dolaze u našu zemlju. Ovom prilikom ističemo trend precizne poljoprivrede i sve veću primenu informacionih tehnologija u funkciji upravljanja poljoprivrednim mašinama. Uz ponudu savremenih, i vrlo često skupih poljoprivrednih mašina, tu su i nisko budžetne mašine sa tradicionalno dobrim mehaničkim rešenjima, prilagođene manjim gazdinstvima i za prateće poslove gde se ne traži visokosofisticirana tehnologija. U ponudi finansiranja brojnih banaka i lizing kuća dominiraće kako komercijalni programi samih institucija, tako i supstitucija nas distributera koji ćemo na određeni način pomagati korisnicima mašina u savladavanju problema oko troškova finansiranja, troškova obrade zahteva i drugih pratećih troškova finansijskih zaduživanja.

Agropanonka je takođe pripremila bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije, kao i sajamske popuste, kaže generalni direktor te firme Dragoljub Švonja.

  • Mi ćemo se predstaviti sa traktorima i priključnim mašinama koje dolaze iz sedam zemalja. Najvažnija je Belorusija, traktor Belorus i Indija, traktor Mahindra..., zatim priključne mašine iz Rusije, Španije, Turske, Nemačke i Italije. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ove godine će mnogi predstavnici predstaviti mehanizaciju koja će biti za poljoprivrednike od jedne do pet godina sa kamatnom stopom od nula posto. Uz subvenciju ministarstva mi smo pripremili jedan deo gde subvencioniše i naša kompanija, biće za traktore koji se kupuju do tri godine nula posto kamata, a za traktore koji se kupuju do pet godina od 1-1,5 odsto kamate. Pokrajinski sekretarijat je izašao ove godine sa subvencijom za poljoprivrednike, a posebno mlade poljoprivrednike, od 60-70 posto, što će biti podstrek za kupovinu mehanizacije, što mislimo da je dobro. Popusti će biti za naše traktore, koji će biti predstavljeni na sajmu, nikada veći, od 2.000-3.000 evra po jedinici, a cene su već dve godine nepromenljive.

U okviru nacionalne izložbe stoke, koja se tradicionalno održava četvrtkom, biće oko 1.600 živih eksponata, a atrakcija će biti bik od 1.600 kilograma zvani „disko”. Nakon tri godine, u okviru izložbe stoke, pojaviće se tovna rasa šarole sa gazdinstva Berze Tibora iz Utrina. Ova rasa je izuzetna za tov i štalski uzgoj. Inače, ova rasa je trenutno po zastupljenosti treća u Srbiji, iza hereforda i angusa. Posetioci će moći da učestvuju i u nagradnoj igri i da osvoje jedan od dva traktora - Belorus ili John Deere.