- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Događaj

 

POČAST SLANINI I BELOM LUKU

Rakovac, 12. jun 2018.

Minulog vikenda etno restoran „Pećina” u Rakovcu bio je domaćin neobičnog gastronomskog događaja nazvanog „Počast slanini i belom luku”. Organizatori list „Gazdinstvo” i „Seoske novine”, uz domaćina i učešće tridesetak takmičara, ovim okupljanjem su želeli podsetiti da na ovim prostorima vekovima imamo vredan paorski narod i zdravu hranu, kada je sami ne zatrujemo.

Miomir F. Filipović, dr Aleksandra Gajdobranski, Mile Tepić i Čedomir Keco

Čedomir Keco, glavni urednik „Gazdinstva” je goste i takmičare podsetio na gotovo zaboravljenu istinu o našem selu i ratarenju.

  • Ne tako davno, dok se oralo konjima i volovima samo u Vojvodini paori su pripremali oko 16 miliona brazdi i prepešačili milione kilometara. Radili su po ceo dan, uz dva odmora – za doručak i možda ručak. Glavno jelo bila je slanina, luk beli i crveni i tako svaki dan. To je ono što zaslužuje poštovanje prema paorima, čuvanju zdravlja i poljoprivredi. Sela su imala hiljadu puta više svinja nego danas i solidnu samoodrživost. Danas su to uspomene koje poštujemo i čuvamo – rekao je Keco.

Vidno raspoloženi i zadovoljni su bili gosti i donatori ove večeri Miladin M. Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i narodni poslanik, znameniti kulturni pregalac Srbije Žika Ajdačić, predstavnik Kompanije RTI doo iz Novog sada Mile Tepić, predstavnik  Mesne industrije Kosanović Rade, veliki prijatelj i poklonik ove manifestacije Njegoslav Trifković iz Beograda  koji je poklonio majice svim takmičarima i prisutnim gostima.

Dr Miladin Ševarlić i Žika Ajdačić

Prof. dr Miladin Ševarlić,  zahvaljujući se na pozivu, gostoprimstvu i za idejnu i organizacionu posvećenost ovoj novoj, a već tradicionalnoj  manifestaciji u čast slanine i belog luka, a sve „zarad snage i zdravlja agrarnih trudbenika i seoskih žitelja”, je poručio da našim paorima ne treba uvozni GMO jer imaju svoj Gazdinski Mali Obrok!

Zadatak takmičara bio je jasan: da sa slaninom i belim lukom pripreme posluženje, s pravom korišćenja i drugih namirnica od hleba do čvaraka.

Kreacije su bile potpuno neverovatne i maštovite.

  • Kad se završilo spremanje jela od slanine i belog luka stvorila se slika divnih ponuda da je bila milina gledati na stol, ali samo za tren dok nisu oči se raširile i ruke poletele ka slanini i belom luku. Ne možemo reći da sve nije smazano. Smazano je. I plus smo jeli divan gulaš koji je spremio gazda Žarko Radišić i njegova ekipa iz „Pećine” – rekao je jedan od organizatora ovog skupa Miomir F. Filipović, glavni i odgovorni urednik lista „Seoske novine”.

Učestvovalo je tridesetak takmičara iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Šapca, Bogatića, Rakovca, Suseka, Jevremovca, Martinaca, Jarka, Beočina, Petrovaradina, Futoga...

Prvo mesto je pripalo ekipi Slobodana Lukića i Đorđa Jovanovskog iz Sremske  Mitrovice i oni su dobili jednodnevni izlet u banju Morahalom i 10 l ulja za motore od kompanije RTI.

Drugo mesto je zauzela ekipa u kojoj su bili Jelena Pašćan iz Beočina i Miomir Filipović iz Sremske Mitrovice. Nagrada je je bila flaša gravira, rad Miće Panzalovića.

Treće mesto je pripalo prošlogodišnjim pobednicima Milanu Daničiću i Darku Kneževiću iz Bogatića, koji su osvojili godišnju pretplatu na list Gazdinstvo i porodičnu picu iz picerije „Bibi” iz Rakovca.

Specijalnu nagradu jednodnevni izlet u Morahalom, od prisutnih novinara, za seosku obrađenu temu –  salaš od slanine dobila je Nevenka Bjelić  i Vera Stjepanović iz Rakovca.

Porodično gazdinstvo, seosko domaćinstvo Sime Kovačević i Zorice je takođe nagrađeno sa 10 l ulja za motore od kompanije RTI.

Po kreaciji i maštovitosti ništa manje nisu bili uspešni i ostali takmičari i ekipe: Milanka Ljubišić i Danica Jokić; Banović Branka, Antonijević Nada i Banović Tonček; Latković Dragana i Latinović Bogdan; Mijić Gordana, Matić Oleg i Surdučki Nena; Kosanović Radoslav i Lazanski Milenko; Klišanić Dubravka i Damir Klišanić...

Uz jelo, opušten razgovor i malo pića davno je prošla ponoć kad se krenulo kućama... Muzika je bila tiha i milo se pevalo, pa se i u skladnom ritmu, kao nekad na igrankama igralo, ali i koje kolo odigralo.

 

U selo Rakovac, gde je istoimeni starostavni manastir na Fruškoj gori, lako se dolazi sa dve strane. Sa severa od čuvene banje Vrdnik, a sa juga, od Dunava, opet iz dva pravca, sa istoka od Novog Sada i sa zapada od Beočina.

Na kraju sela, idući s juga, na desnoj strani je restoran sa nazivom „Pećina”. Ali, stvarno pećina, jer je objekat ukopan u Frušku goru. I tako hladi da nisu potrebni klima uređaji leti... Žare je ugostitelj kakvog retko možete sresti. Uvek je nasmejan i sve za njegove goste može na polju zabave i veselja. Sada ima ponudu - praćenje svetskog prvenstva u fudbalu u debeloj hladovini borova koji su u blizini visoke terase.