Dopisivanje

 

OBRAZLO┼ŻENJE O KUPOVINI PRIPLODNIH GRLA STOKE – PRAVO MOGU OSTVARITI I PO─îETNICI STO─îARI

Novi Sad/Beograd, 20. jul 2018.

Na┼ía redakcija je 12. jula uputila pismo Upravi za agrarna pla─çanja, direktoru ┼Żarku Radatu, sa molbom da nam daju kona─Źno obja┼ínjenje o mogu─çnosti kupovine priplodnih grla stoke putem podsticaja. U na┼íem pismu, izme─Ĺu ostalog, pi┼íe.

***

Molimo Vas da nam odgovorite, s obzirom da imamo i pitanja sa terena, na slede─çe pitanje: da li gazdinstvo koje ┼żeli podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u zvani─Źnom registru treba da kao vlasnik ima navedeni broj grla, tj. ve─ç kupljena grla?

Da li se za ta kupljena grla, koja su evidentirana, mo┼że ostvariti podsticaj sa datom dokumentacijom. Obrazlo┼żenja koja smo ─Źuli su razli─Źita:

  1. nedavno  na savetovanju sto─Źara u Novom Sadu gospodin ┼Żivkovi─ç je rekao da se grla upisana u registar smatraju kao grla za koja gazdinstvo mo┼że dobiti premiju;
  2. na va┼íem info telefonu sto─Źaru iz Ade Ivanu Smiljanovu su odgovorili da sto─Źar koji kupuje priplodna grla treba da ima na svom imanju najmanje pet grla da bi, recimo, mogao da kupi novih pet.

Ako je ta─Źna informacija data preko info telefona onda ta mera ne podsti─Źe formiranje novih farmi, niti ─çe mladi za to biti zainteresovani, ┼íto je lo┼íe, a ┼íto nema veze sa odgovornosti Uprave za agrarna pla─çanja.

Tuma─Źenje koje dobijemo od Vas ─çemo publikovati, jer smo objavili i pomenuti pravilnik u listu Gazdinstvo.

Izlaganje gospodina ┼Żivkovi─ça na savetovanju sto─Źara, odgajiva─Źa tovnih goveda i tovlja─Źa bilo je instruktivno i korisno, ali smo ostali bez odgovora kada ─çe dug za pojedine podsticaje biti ispla─çen.

Savetovanje sto─Źara – odgajiva─Źa tovnih rasa i tovlja─Źa 11. jula u Novom Sadu

***

Nakon sedam dana, 19. jula, dobili smo odgovor iz Uprave za agrarna pla─çanja, koji je potpisala Aleksandra Ba─Źevi─ç.

***

U svetlu velikog interesovanja o uslovima za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, na zvani─Źnoj internet stranici Uprave za agrarna pla─çanja objavljeno je poja┼ínjenje odredbi pravilnika koje su i predmet va┼íeg interesovanja:

„Podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, pored poljoprivrednih gazdinstava koja se du┼że vreme bave sto─Źarskom proizvodnjom, mogu ostvariti i po─Źetnici, odnosno poljoprivredna gazdinstva koja se ranije nisu bavila ovom proizvodnjom, ve─ç ove godine ┼żele prvi put da nabave kvalitetna priplodna grla i otpo─Źnu proizvodnju.

Legalna kupovina grla i prelazak ┼żivotinja sa jednog na drugo poljoprivredno gazdinstvo registruje se kod veterinarske stanice, u skladu sa propisima. Tako, kada po─Źetnici izvr┼íe kupovinu grla, istu prijavljuju podru─Źnoj veterinarskoj stanici i grla prelaze na objekat kupca koji dobija poseban broj, tzv HID broj. Podatke o svom sto─Źnom fondu i broju objekta u kome dr┼żi nabavljene ┼żivotinje (HID), po─Źetnik treba da prijavi i u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG) kod podru─Źne filijale Uprave za trezor.

Nakon realizacije investicije, za sva grla sa pedigreom koja su nabavljena po─Źev od 16. oktobra pro┼íle godine, po─Źetnik mo┼że podneti zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla Upravi za agrarna pla─çanja u periodu od 1. jula do 15. oktobra teku─çe godine“.

Tako─Ĺe, Pravilnikom o podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za unapre─Ĺenje primarne sto─Źarske poljoprivredne proizvodnje, odre─Ĺeni su uslovi u pogledu minimalnog i maksimalnog broja grla koje podnosilac zahteva mora da ima na gazdinstvu (ra─Źunaju─çi o ona koji su predmet zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj) i to:

- najmanje tri a najvi┼íe 100 krava mle─Źnih, odnosno kombinovanih rasa;

- najmanje pet a najvi┼íe 100 grla krava tovnih rasa;

- najmanje deset a najvi┼íe 400 grla ovaca i koza;

- najmanje pet a najvi┼íe 500 ko┼ínica p─Źela.

Napominjemo, da se podsticaj za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mo┼że ostvariti i u skladu sa Pravilnikom o podsticajima programima za diversifikaciju dohotka i unapre─Ĺenje kvaliteta ┼żivota u ruralnim podru─Źjima kroz podr┼íku mladim poljoprivrednicima.

***

S obzirom da je ovo zvani─Źan dopis, smatramo ga ta─Źnim i korisnim i izvinjavamo se ─Źitaocima ┼íto su na odgovor ─Źekali sedam dana.