- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

Drugi pišu – „Agrolist”

 

TRI SORTE JABUKE IZ NAŠIH VOĆNJAKA ĆE OSTATI NA TRŽIŠTU U RUSIJI

Novi Sad, 12. septembar 2018.

Ovih dana među voćarima u Srbiji vest o navodnom smanjenju izvoza jabuka u Rusku federaciju unela je zebnju i zabrinutost. Izneti su i podaci da ova velika zemlja podiže ogromne plantaže i da će to uskoro uticati na plasman naših jabuka na njihovim tržnicama. „Agrolist” iz Novog Sada krenuo je tragom ovih vesti i u razgovoru sa našim poznatim naučnikom prof. dr Zoranom Keserovićem (Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) dat je sledeći odgovor:

  • U 2017. smo postigli izuzetno visoku cenu jabuke na tržištu Rusije. Međutim, dosta se podiže zasada u severnom delu Kavkaza. Tamo sam bio dva puta. Samo je Dixi supermarket podigao više od 300 hektara. Mislim da tamo struktura sortimenta nije baš najbolje pogođena. Imaju i problema sa uvođenjem savremene tehnologije. Procenjujem da u narednih 8-10 godina neće biti problema sa plasmanom jabuke iz Srbije. Na tamošnjem tržištu će uvek biti mesta za sortu Gala, koja kod nas ranije pristiže, kao i sorte koje oni tamo ne mogu da gaje kao što je Fuji i Granny Smith. Te tri sorte su velika šansa Srbije na tržištu Rusije.

U osvrtu na sortiment u našim zasadima i zahtevima kupaca dr Keserović je rekao:

  • Struktura tog sortimenta prilagođena je kupcima u Rusiji, Evropskoj uniji, a bogami i u Africi. U novim zasadima kod nas dominiraju Zlatni delišes i Gala, čak je Gala u nekim zasadima i vodeća sorta. Kada je u pitanju Zlatni delišes potrebno je obratiti pažnju na klonove. Ima ih dosta, a Rainders je jedan od najboljih klonova koji je dobro prilagođen našim agroekološkim uslovima. nema problema sa rđastom prevlakom, dobre je rodnosti i krupniji je u odnosu na Klon B. Kod Gale u poslednje vreme su se pojavili novi klonovi. Pre svega je reč o Devil Gali, koja malo ranije sazreva i ima dosta obojenije plodove. Aktuelni su i klonovi Šniko, Fendeka i Bake.

Novinara je zanimalo i šta se događa na tržištu sa Crvenim delišesom?

  • Treba polako vraćati Crveni delišes koji je deficitaran na Ruskom, a i na tržištu EU. Nažalost,  proizvođači se nerado vraćaju na ovu sortu s obzirom na to da je ova sorta nešto manje rodnosti. Kod ove sorte bih preporučio mutante Jeremy i Road King kome bi trebalo dati prednost – poručio je dr Keserović.