- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Drugi pišu: Trgovci poveli bitku za kupce na odloženo plaćanje

 

ŠTO POJEDEMO SAD, PLATIMO ZA BOŽIĆ

Novi Sad, 11. juni 2012.

Kupiš danas, platiš za Božić sledeće godine. Sve su prilike, ove će se devize držati sve više potrošača u Srbiji, sudeći po tome da je kupovna moć sve tanja, a poskupljenja sve žešća. Trgovci se, naime, u poslednje vreme utrkuju ko će dati više „odloženih dana”, pa se tako stiglo i do 210.

Posle prošlonedeljne odluke trgovinske kuće „Merkator-S” da produži odloženo plaćanje čekovima na sedam meseci, takvu odluku donela je i kompanija „Idea”.

„Idea” je juče saopštila da će od sada u svim svojim prodavnicama u Srbiji omogućiti potrošačima odloženo plaćanje na 210 dana bez kamate čekovima građana i bez obzira na iznos računa. Finansijski predah u vidu olakšane kupovine kroz produženi period odloženog plaćanja potrošačima je na raspolaganju u periodu priprema za početak predstojećih godišnjih odmora, navedeno je u saopštenju iz kompanije.

Podsetimo, „Merkator-S” je poček na sedam meseci produžio od 1. juna, koji važi u svim prodajnim objektima „Merkator” i „Roda”, kao i prodavnicama „M-Tehnike”.  I kompanija „Delez Srbija” je od 31. maja u objektima „Tempo” povećala period na koji čeka naplatu računa svojih kupaca čekovima na 200 dana, koja važi za sve račune veće od 2.000 dinara.

Odloženo plaćanje na 180 dana novosadska kompanija „Univereksport” potrošačima je omogućila još u 2010. godini. Svi koji u objektima ove trgovinske kuće pazare za najmanje 3.000 dinara imaju mogućnost odloženog plaćanja.

Trgovci ove pogodnosti nude što zbog uobičajeno tanjeg letnjeg prometa, što zbog sve slabije platežne moći građana. Podsetimo, prosečna potrošačka korpa u martu ove godine, inače poslednja koju je statistika snimila, vredela je 55.589 dinara i za nju je trebalo izdvojiti 1,55 prosečnih neto zarada. To jasno pokazuje koliko je izuzetno niska kupovna moć stanovništva u Srbiji, da ni sa jednom prosečnom platom ne može da se pokriju troškovi prosečne potrošačke korpe. 

U Uniji poslodavaca, gde ukazuju da promet u trgovinama opada,  ocenjuju da veliki poček ne odgovara ni trgovcima, niti proizvođačima. Omogućavanje odloženog plaćanja je trenutno način da se održi prodaja, ali je sve to na duže staze veoma loše, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. On očekuje da će situacija i za trgovce, i za potrošače, i za proizvođače, biti još nepovoljnija kada cene budu nivelisane sa kursom evra. Tada će pazari biti još manji. Računica pokazuje da će promet u trgovinama pasti za tri odsto, a uz najavljen rast PDV dodatno još dva odsto. Posledica će biti sve manji obim proizvodnje, jer proizvođači neće imati kome da prodaju robu. Smanjenje proizvodnje smanjiće potrebe za radnom snagom, jer nemoguće je poslovati sa gubicima. Mali trgovci će gubiti trku sa velikim i biće primorani da zatvore radnje, ukazuju u Uniji poslodvaca.

(Dnevnik, S. Gluščević)