- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Drugi pišu: „VEČERNJE NOVOSTI”

 

ČITAV ROD VOĆA KRENUO U RUSIJU

Novi Sad, 13. juni 2012.

  Kiša je prepolovila rod, ali zalila i cenu jagodama i trašnjama. Voćari su zadovoljni, jer kupaca ne manjka, a roba ne stoji. Najveći kupci su Rusi, koji su proizvođačima ponudili dobre cene i sve naručeno plaćaju u - kešu. S druge strane, domaći prerađivači imaju velikih problema, jer voća za njih nema ili im je previše skupo.

Za kilogram jagoda ovih dana plaća se i 210 dinara, dok za trešnje treba izdvojiti od 250 do čak 350 dinara. Lane je cena po kilogramu bila 80 dinara.

- Sorte trešanja ranijeg zrenja su stradale, kao što je burlatova rana, koja je potpuno ispucala i sav ovogodišnji rod završiće na zemlji - rekao nam je Zoran Jelić iz Miokovaca, proizvođač trešanja. - Nažalost, i ove kasnije sorte su takođe u velikoj količini ispucale, tako da ćemo ove godine obrati tek oko osam tona, što je za polovinu manje nego ranijih godina.

Miloš Kovačević, proizvođač iz Kulinovačkog polja, do sada je, kaže, ubrao oko 10 tona jagoda, i to prvoklasnog kvaliteta. Sve što ubere, dodaje on, za dan preda otkupljivačima, a i isplata je odmah.

- Ove godine otkupna cena jagoda je nerealna - kaže Bogoljub Krstić, vlasnik firme „Matlogistik“, koja je do sada otkupila oko 40 tona jagode i sve je izvezla na tržnice Sankt Peterburga. - Cene su nadgradili brojni divlji nakupci i šverceri, zbog čega gubi i država.

Dragoslav Jovanović, vlasnik preduzeća „Fungo jug“ iz Čukljenika kod Vučja, koje se bavi preradom jagoda za italijansko tržište, kaže da će morati da uvozi jagode iz Makedonije da bi ispunio plan za ovu godinu.

U fabrici za preradu „Voćar“ u Smederevskoj Palanci drže se za glavu. Direktor Radomir Ivanović kaže da jagoda nema dovoljno i da skupe, višnje su „pokisle“ i rod će biti manji, a kajsije je zimus „nagrizao“ mraz, kao i jabuke.

- Zbog velikog mraza rod voća je manji za 30 do čak 50 odsto - kaže Ljubomir Jelesijević, predsednik Udruženja voćara „Zlatno brdo“ iz Udovica kod Smedereva. - Do sada, prvo koštičavo voće držalo je jake cene. Najskuplja je bila trešnja koja se do pre desetak dana prodavala za 300 dinara po kilogramu. Cena je trenutno od 80 do 150 dinara za kilogram.

I berba jabuka biće prepolovljena u odnosu na prošlu godinu kada je sa oko 3.500 hektara ubrano 25 miliona kilograma.

- Kod sorte ajdared, koja je najzastupljenija, ove sezone ubraće se tek oko 20 odsto od prošlogodišnjeg roda. Kod drugih sorti, rod je manji za trećinu - navodi Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo. („VEČERNJE NOVOSTI”)

UVOZNIČKI LOBI

Upravo zbog niskih cena, proteklih godina uništeni su zasadi jagoda na jugu Srbije. Pored toga što je zapušteno gajenje starih zasada, nema uslova ni za podizanja novih jer „uvoznički lobi“ kontroliše nabavku rasada.

- Jedan živić jagode je koštao 8 evrocenti a od prošle godine je poskupeo na 30 evrocenti, što znači da je potrebno uložiti 8.000 evra po hektaru samo za rasad. To je velika investicija za siromašan jug - kaže voćar Božidar Vučković.

100.000 TEGLI DNEVNO

Dok proizvođači zimnice tvrde da teško nabavljaju ambalažu, u „Srpskoj fabrici stakla“ u Paraćinu kažu da se u pogonu ambalaže radi uobičajeno. Direktor „Ambalažnog stakla“ Nebojša Gajić objašnjava da se proizvede 100.000 tegli dnevno, što je na prošlogodišnjem nivou. Tegle su različite veličine, zavisno od potreba kupaca, od 210 do 2.650 mililitara, a najtraženije su od 720 mililitara.

CENE

Jagoda više nema u ponudi, a imale su dobru cenu, kažu voćari. Kvalitetne jagode prodavale su se za 150 dinara. Breskve se na veliko prodaju od 50 do 80 dinara. Ovih dana počeće otkup višanja, i voćari očekuju da prva cena bude oko 70 dinara kilogram.