- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Drugi pišu: Večernji list

 

Novcem iz IPARD-a kombajn za krumpir bio upola jeftiniji

 

– Cijela je investicija vrijedna 640.000 kuna, a preko IPARD-a vraćeno mi je nepovratno 320.000 kuna – kaže Anđelko Kozjak, poljoprivrednik iz Belice, pokazujući nam ponosno crveni kombajn.

Proizvođači krumpira iz pretpristupnog programa EU uspjeli su izvući gotovo dva milijuna kuna

Piše: Ivica Beti/VLM

– Ovo je najmoderniji kombajn za vađenje krumpira. Čudo tehnike. Osim njega, kupio sam i viličar prekretač za box-palete. Cijela je investicija vrijedna 640.000 kuna, a preko IPARD-a vraćeno mi je nepovratno 320.000 kuna – kaže Anđelko Kozjak, poljoprivrednik iz Belice, pokazujući nam ponosno crveni kombajn. Njime su mehanička oštećenja krumpira manja, iznose samo pet posto – starim su kombajnima oštećenja čak 20 posto – a i puno brže vadi krumpir.

Uspješni u projektima

A. Kozjak i četvero njegovih kolega iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD uspjeli su izvući gotovo dva milijuna kuna! Međimurska županija među uspješnijima je u Hrvatskoj u izradi kvalitetnih projekata. Do 2009. od 36 projekata desetak ih je osmišljeno upravo u najmanjoj županiji, a posljednje dvije godine izrađeno ih je još toliko. Ukupna je vrijednost pet milijuna eura. Proizvođačima iz Belice, koji su shvatili da udruženi mogu lakše proći kroz složenu papirologiju i birokratsku šumu, pomagao je konzultant Kristijan Mavrek iz Čakovca. Beličke krumpiraše u IPARD je uveo Mirjam Dodlek, direktor tvrtke Agrofructus iz Belice, čiji su kooperanti.

– Rekao nam je: Dečki, to vam nije ništa bedastoga! Ta nam je tvrtka pomogla i u plaćanju PDV-a koji se za sve kupljene strojeve mora uplatiti unaprijed. Novac koji mi je Agrofructus dao vratio sam u robi – objašnjava A. Kozjak. Za odobrenje povoljnog kredita za preostali dio investicije trebao je srediti svu dokumentaciju, poput građevinske dozvole za kuću i gospodarske objekte na koje je banka upisala hipoteku.

– Za novo skladište morao sam ishoditi i uporabnu dozvolu. Kamata je vrlo privlačna, samo dva posto godišnje, a gdje takvu imate? Dobio sam i godinu počeka, a kredit otplaćujem na šest godina – kaže A. Kozjak. Na prosvjedima poljoprivrednika nije sudjelovao.

– Razumijem probleme mljekara jer i mi imalo sličan problem, ako ne i gori. Trenutačna cijena od 80 lipa za kilogram krumpira je premala. Samo nas proizvodnja košta oko 1,30 kuna po kilogramu. Krumpir je lani manje rodio zbog suše – žali se. On, supruga Irena i sin Andrija krumpir uzgajaju na 20 hektara, a na još toliko kukuruz i pšenicu.

Ideje i hrabrost

– IPARD je vrlo dobar program. Treba samo imati ideje i hrabrosti. U Belici se radi na novoj investiciji, skladištu za krumpir vrijednom oko 27 milijuna kuna, najmodernijem u ovom dijelu Europe. U projekt preko IPARDA uključilo bi se nas 20-ak jačih kooperanata Agrofructusa. Skladište će biti čudo tehnike, s plinom kojim se suzbijaju klice, kontroliranom temperaturom i ventilacijom. Sve na kompjutor – kaže Anđelko.