- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Drugi pišu: Večernji list: Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

 

„DRŽAVNU ZEMLJU DOBIĆE VELIKE RIBE, A NJIH ĆE POJESTI EVROPSKE”

Seljaci su izneli niz primedbi na nelogičnosti u radnoj verziji zakona o poljoprivrednom zemljištu

 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže da on donosi odluke i snosi odgovornost, kao da je selo briga ko će biti odgovoran nakon što velike ribe dobiju državnu zemlju, a njih onda pojedu još veće, evropske, za koje ćemo na kraju raditi mi seljaci – kazao je predsednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin na današnjoj konferenciji za novinare u povodu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Iako se Jakovina brani da je tek reč o radnoj verziji zakona koja još nije ni u javnoj raspravi, niz je primedbi na nelogičnosti koje u njemu, kako tvrde seljaci, idu na ruku velikim igračima.

IZGUBLJENA TRKA

Na zakup državne zemlje na 50 godina – a planirano je u roku od godinu dana “u promet” pustiti još oko milion neobrađenih hektara – prednost više ne bi imala porodična poljoprivredna gazdinstva, nego najkvalitetnije ocenjeni programi gazdinstva.

– S obzirom na to da svega 5% poljoprivrednika ima VSS te ne znaju ni kako bi ih napisali niti imaju novca da za njih to učini neko drugi, jasno je da je za seljake, koji se prvi put izjednačavaju s trgovačkim društvima, to unapred izgubljena trka – kazao je predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. Iz HPK su na više od 15 tačaka zakona predložili izmene i očekuju reagovanje. Ne uvaže li se prete i izlaskom iz 26-člane komisije za zakon u kojoj, tvrdi Brlošić, samo član HPK ima veze sa zemljom. Zakon predviđa i licitaciju trostruke cene od početne za zemlju, što se nije primenjivalo ni po pitanju stanova.

NI LIPE OD PROŠLOGODIŠNJIH PODSTICAJA

– Zašto bi onda na OPG – pita Brlošić i dodaje da će država morati izabrati želi li seljake na zemlji ili njihovo masovno iseljavanje u gradove. No kako se navrat-nanos još milion hektara želi staviti u funkciju, a na njih se neće povećavati masa novca za podsticaje kojih je jedva dovoljno i za sadašnjih 800.000 hektara, u HPK kažu kako je i to verovatno jasan odgovor ko su državni prioriteti, jer seljaci ni smanjivanje podsticaja neće preživeti. Za 15-ak dana počinje i žetva pšenice, a u avgustu setva uljane repice, no 8000 poljoprivrednika još nije dobilo ni lipu od prošlogodišnjih podsticaja zbog duga poreznoj upravi.

– S time se ne slažemo i želimo razgovarati s ministrom Slavkom Linićem – poručili su danas iz HPK, ističući kako niko nema prava uzimati podsticaje poljoprivrednika već postoje drugi putevi naplate. Ispada da su seljaci nižeg reda. U poslovanju moraju garantovati i svojom imovinom, pri čemu je verovatnoća naplate od strane države i banaka 100 posto, a šta je s računima onih koji državi duguju više od 40 milijardi kuna i gotovo se nikad neće naplatiti, pitao je Brlošić, ističući kako bi isplata 10 miliona kuna neplatišama - koje je država navela na zaduživanje, a sada im na dug obračunava kamate i blokira račune - bila velika pomoć za nadolazeće radove. Ako seljaci nemaju ni kune za gorivo, nema ni žetve ni setve, upozorio je Brlošić, ističući kako seljaci nisu bili u tako teškim problemima već 10 – 20 godina.