- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Drugi pišu: Večernji list: Specijal - zaposlite se sami!

 

FACEBOOKOM ZA KRAVE OSJEČANIN OSVOJIO INVESTITORE, A ZATIM SVET

 Farmeri u svetu odahnuli su! Pomoć im je stigla iz srca Slavonije, Osijeka, a reč je o pametnom rešenju za upravljanje životom na farmi za svaku kravu pojedinačno od njezinog rođenja ili dolaska na imanje. Svojom je idejom Matija Kopić lani osvojio investitore kreiravši online servis namenjen vlasnicima velikih i malih farmi kako bi maksimalno optimizovali svoje procese proizvodnje – popularni Farmeron.

O tome je Matija počeo razmišljati još u studentskim klupama, a želja mu je bila pomoći poljoprivrednicima poput njegovog oca u Viljevu koji ima vlastitu farmu. U samo pola godine njegova je aplikacija “zapalila” svet. Farmeronov servis koristi se na više od 450 farmi u 14 država, a ovoga leta Osječani su sklopili i ugovor s velikim nemačkim Neelsen Agrarom za prodaju i distribuciju softvera poljoprivrednicima, što bi, računaju, trebalo proširiti doseg Farmerona na novih 30 zemalja. Njihova aplikacija, prozvana “Facebookom za krave”, prema dosadašnjim je rezultatima korisnika smanjila troškove praćenja podataka o proizvodnji čak 60 posto. Na tržište će uskoro plasirati novu, poboljšanu verziju, na kojoj je radio tim od deset programera i poljoprivrednih stručnjaka. Sedište kompanije smešteno je u Osijeku, a svoju poslovnicu imaju i u SAD-u.

– Okružite se najboljim ljudima, jer će jedino oni izraditi najbolji proizvod. Nema jače sile od toga. Ako tražite investiciju, ne pristajte na sulude investicijske uslove, jer je svetska startup klima u procvatu i sada je prilika za regionalne startupove. Osigurajte si takođe pravnu zaštitu izborom advokata koji ima iskustva u tehnološkoj i startup domeni – savetovao je Matija Kopić ovoga leta učesnicima Startup Weekendu u Zagrebu.