Društvo novinara Vojvodine

 

PREDSTAVLJENA KNJIGA BRANISLAVA GULANA „SUDBINA ODUZETE IMOVINE”

Novi Sad, 18. jun 2015.

Govoreći o novinarskom i publicističkom radu Branislava Gulana, autora knjige „Sudbina oduzete imovine”, koja je sinoć predstavljena u Društvu novinara Vojvodine, predsednik ove organizacije Mladen Bulut je rekao da ovo izdanje iz pera i radionice ovog istaknutog autora predstavlja njegov najobimniji i najduže pripreman tekst, od dvadesetak koje je do sada objavio.

-         Knjiga ima trajnu vrednost, puno je istine o odnosu vlasti prema selu i imovini svojih građana, a kada je reč o poljoprivrednom zemljištu veoma je aktuelna, jer se odnos prema ovom dobru teško menja – istakao je Bulut, uz čestitku autoru i izdavaču Banatskom kulturnom centru iz Novog Miloševa.

 

 

 

 

 

 

 

Mladen Bulut, Branislav Gulan i dr Danilo Tomić

 

Recenzent ovog istraživačkog i analitičkog štiva dr Danilo Tomić je prisutnim posetiocima ove promocije rekao da sve što je sabrano i uobličeno između korica ima dugoročnu vrednost i predstavlja veliku istinu o onome što je pratilo našu zemlju. O tome dovoljno konkretno govore i naslovi vezani za restituciju, crkvenu i zadružnu imovinu, pa je pročitao – „Država Božiji dužnik”, „Između nestanka i opstanka”, „Kriju tapije, kradu temelje”, „Nedorasli političari prete oduzimanjem imovine”, „Ogorčenja duga više decenija”, „Nekom imovina, nekom papir”...

U ime izdavača o knjizi je govorio urednik Radovan Vlahović, koji je naveo da su prva čitanja njegovih komšija oštećenih oduzetom imovinom potvrdila da je knjiga velika istina o nepravdama, ali i nadi da će se situacija promeniti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radovan Vlahović i Čedomir Keco

 

Čestitke i priznanja za objavljenu knjigu izrazio je i Čedomir Keco, glavni urednik lista „Gazdinstvo” i tom prilikom istakao da se ova knjiga pojavljuje u trenutku kada još ništa nije sigurno šta će biti sa državnim oranicama, vraćanjem prvim vlasnicima, nadoknadama i rokovima.

-         Za mene je knjiga „Sudbina oduzete imovine”, iako obuhvata period od 70 godina, samo „prvi čin” jedne ekonomske, socijalne i političke drame, koju svaka vlast rešava kako im odgovara, pa smo došli u situaciju da država i ne zna koliko ima oranica – istakao je Keco.

On je rekao da bi svaki poslanik u Narodnoj skupštini trebao da prelista ovu knjigu i da u aktuelnom vođenju zemljišne politike spreče Vladu u donošenju pogrešnih odluka u procesu restitucije, izdavanja zemlje u zakup i prodaje strancima.

-         Nije prihvatljivo da se zemlja koja ima naslednike upetljava u zakup i „investicione planove”. „Čistu” zemlju prvo treba ponuditi poljoprivrednicima mlađim od 42 godine na 30 godina zakupa. Ako bi trećinu od 680.000 hektara državne zemlje, u vangrađevinskom reonu u Vojvodini, ponudili pomenutim poljoprivrednicima, oko 6.700 gazdinstava proširilo bi svoja imanja i to bi bila odlična investicija – rekao je Keco.