- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Državne robne rezerve

 

DOPUNA ZAKLJUČKA VLADE O RAZMENI KUKURUZA ZA ŽIVU JUNAD

Beograd, 25. septembar 2019.

Čedomir Keco

Danas je završena procedura o izmeni zaključka Vlade Srbije, donetog 23. avgusta o.g., a koji se odnosi na razmenu merkantilnog kukuruza za utovljenu živu junad. Državne robne rezerve imale su poziv za razmenu koji je propao u junu, jer su dali sasvim neprihvatljive uslove za stočare. Tada je bilo zamišljeno da oni ugovorom preuzmu kukuruz, uz garanciju banke, a da im junad ostane. Zapravo, to je samo pokazalo namere Robnih rezervi da razmena propadne, jer većina njihovih skladištara po običaju u aprilu i maju prodaje državni kukuruz i čeka nižu cenu da kupe novi.

Državne robne rezerve na inicijativu Ministarstva poljoprivrede objavile su novi poziv, gde je paritet za razmenu povećan na 17 kg kukuruza za kilogram junadi, ali je bio predviđen mali rok za prijave i nemogućnost da se isporučuju grla starija od 18 meseci, što je za farmere bilo pogubno. Zbog toga se produžio rok čekanja za isporuku junadi. Sva ta odugovlačenja su sve više potkrepljivala sumnju da skladištari nemaju kukuruz za razmenu, a da Državne robne rezerve po svaku cenu žele da izbegnu skandal, kakav je bio sa pšenicom pre par godina, kada je otkriveno da su skladištari u samo jednoj kontroli uhvaćeni u proneveri, jer su prodali 52.000 tona državne pšenice.

Pojedini skladištari su danas u raskoraku – nemaju državni kukuruz na lageru, čije čuvanje su Robne rezerve plaćali, a novi se ne nudi puno. Da bi omogućili skladištarima da se izvuku iz krivičnog dela, u Državnim robnim rezervama su predvideli da se stočarima u razmenu daje kukuruz iz ovogodišnjeg roda, jer ga navodno ne mogu razdvojiti. Na ovu tvrdnju izvoznici odmahuju rukom, jer je smatraju tehnološkom podvalom. Vlasnici pojedinih skladišta su ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalaze i uzimaju kredite da bi kupili kukuruz od stočara kojima će biti dat ili novi rod od ratara.

Ono što je, ipak, najvažnije jeste da Vlada Srbije sutra dopuni svoj zaključak i da od ponedeljka krene preuzimanje junadi koja već ima težinu i do 800 kg.

Prema prikupljenim podacima u Proizvodnoj grupi odgajivača tovnih rasa goveda, do sada je prijavljeno više od hiljadu komada. Neki sa liste prijavljenih su odustali, jer su bili prinuđeni da svoju junad hitno prodaju po ceni manjoj od dva evra za kilogram.

Da li će i kako završiti ova agonija, nastala zbog zastoja u izvozu junadi, znaće se uskoro, jer Ministarstvo poljoprivrede čini sve da se obnovi izvoz u Tursku i ubrza u Kinu.

Kome je bilo potrebno da od 16. maja do danas manipuliše sa farmerima koji su ušli u posao i koji je država najavila kao siguran? Ako je već došlo do zastoja, zbog čega Državne robne rezerve sa robom kupljenom od poreskih obveznika, dakle i stočara, nisu reagovale – državnički? Ali, to je dobro pitanje za Vladu i resornog ministra Rasima Ljajića.