Dušan Petrović, ministar za poljoprivredu, o prekograničnoj saradnji

RURALNI RAZVOJ PRIORITET VLADE SRBIJE

Na nedavno održanoj konferenciji sa temom “Podrška razvoju ruralnih prekograničnih opština u regionu zapadnog Balkana metodom prostornog pristupa“ istaknuta je potreba za efikasnijim poboljšanjem uslova za rad i život na selu.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je na konferenciji posvećenoj projektu prekogranične saradnje koji se odnosio za regiju Drina – Tara, da je politika ruralnog razvoja Srbije jedan od prioriteta ove Vlade koja će se snažno zalagati za podizanje kvaliteta života stanovnika seoskih područja naše zemlje.

Tom prilikom ministar Petrović je rekao: „Učinićemo sve što je u našoj moći da ljudi u ruralnim područjima u što je kraćem mogućem vremenu dobiju priliku da podignu kvalitet svog života“.

“Ministarstvo će vrlo brzo izaći sa merama poljoprivredne politike koje treba da stave na raspolaganje proizvođačima različite vrste sredstava, ali nije samo poljoprivreda element ruralnog razvoja. Vlada će se truditi da u okviru budžeta podigne infrastukturu u seoskim područjima, kao i da kvalitet javnih servisa, pre svega prosvete i zdravstva na selu približi onom u urbanim područjima“, istakao je Petrović.

Pilot projekat realizovan na području država u slivu reka Drine i Tare podržala je Evropska komisija (Zajednički istraživački Centar-Institut za prosperitivne tehnološke studije i Generalni Direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj) i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG RRD). U projekat je bilo uključeno 14 opština iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Vođena agrarna politika u Srbiji negativne posledice ostavila je na selu, gde za deceniju preti potpuno nestajanje 400 sela, a već danas u 180 sela nema mlađih stanovnika od 20 godina – pokazuju statističke analize.