- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

DUŠAN PETROVIĆ U POSETI KRALJEVINI HOLANDIJI

 

Beograd, 7. septembar 2011.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Dušan Petrović je u radnoj poseti  Kraljevini Holandiji.  Delegacija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede na čelu sa ministrom Dušanom Petrovićem susrela se sa ministrom poljoprivrede Kraljevine Holandije gospodinom Blekerom i njegovim saradnicima. Sastanak je održan sa ciljem da se razmotre mogućnosti za unapređenje dosadašnje saradnje sa holandskim partnerima, koja se poslednjih nekoliko godina odvija uzlaznom putanjom. Analizirani su dosadašnji projekti i vidovi saradnje sa predlozima jedne i druge strane za njeno unapređenje u bliskoj budućnosti.

Održan je drugi redovni godišnji sastanak Radne grupe za poljoprivredu između predstavnika Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva ekonomije, poljoprivrede i inovacija Kraljevine Holandije. Tokom sastanka predstavljen je Nacrt rezultata studije „Srbija u EU: uticaj na sektor poljoprivrede“, koja je rezultat zajedničkog rada Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i Univerziteta iz Vageningena, odnosno profesorke Natalije Bogdanov i profesora Simena van Berkuma. Studija ima za cilj da pomogne kreatorima agrarne politike, kao i poslovnoj zajednici Holadnije i Srbije za unapređenje saradnje u agro-prehrambenom kompleksu i zajedničkim investicijama u agraru na obostranu korist srpskih i holandskih privrednika. Konačni rezultati studije biće predstavljeni široj poslovnoj i akademskoj javnosti.

Predstavnici ministarstava su dogovorili uspostavljanje zajedničke NJEB platforme za komunikaciju između predstavnika dva ministarstva, kao i za pružanje informacije zaintersovanima o aktivnostima vezanim za saradnju u oblasti poljoprivrede, kako administrativne, tako i privredne.

Takođe su vođeni razgovori i unapređenju saradnje između naučnih institucija i zaključeno je da postoje realni uslovi za prosirenje saradnje. U tu svrhu delegacija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede RS sastala se i sa predstavnicima Univerziteta u Vageningenu.

Ministar Petrović sa saradnicima vodio je razgovore i sa predstavnicima nekoliko holandskih privrednika, a posetio je i kompaniju Firesland Campina. Tokom sastanka vođeni su razgovori o prenošenju holandske dobre prakse u oblasti udruživanja poljoprivrednika, kooperativa itd.

Delegacija je posetila i aukciju cveća u Aalsmeeer, najvećoj ove vrste u svetu.