- TRŽIŠTE - /13.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.19 din/kg , pšenica 21.81 din/kg , soja 36.05 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.58 din/kg , pšenica 18.07 din/kg , soja 34.30 din/kg ; /13.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.35 din/kg , pšenica 22.70 din/kg , soja - ;

"DŽON DIR" GRADI DISTRIBUTIVNI CENTAR U SREMSKOJ MITROVICI

 

Sremska Mitrovica, 10. septembar 2019.

Izvor: RTS

  • Američki gigant za proizvodnju poljoprivrednih mašina i traktora "Džon Dir" počeće naredne godine sa izgradnjom logističko-distributivnog centra u Sremskoj Mitrovici.

Distributivni centar biće izgrađen na parceli na kojoj se trenutno gaji detelina na površini od dva hektara u industrijskoj zoni Sever u Sremskoj Mitrovici.

Procenjuje se da će vrednost investicije iznositi pet do šest miliona evra, ali kako kaže načelnik gradske uprave u Sremskoj Mitrovici Miroslav Jokić daleko veći značaj ove investicije je u tome što će dolazak ovog svetskog brenda privući još novih investitora.

Presudnu ulogu da američka kompanija odabere ovaj grad i kupi parcelu u postojećoj industrijskoj zoni za svoj distributivni centar imalo je to što je gradska administracija brzo odradila svoj deo posla u vezi sa izdavanjem dozvola, kao i pozicija same zone, koja se nalazi odmah pored auto-puta Beograd–Zagreb.

"'Džon Dir' je kupio dva hektara u industrijskoj zoni Sever i platio za to oko 15 miliona dinara. Njihov plan je da u narednom periodu izgrade logističko-distributivni centar odakle će prodavati svoje proizvode, a svima koji poseduju proizvode ovog proizvođača omogućiće stručnu pomoć, pre svega rezervne delove", rekao je Jokić za Tanjug.

U industrijskoj zoni Sever sve parcele su prodate, a poslednju je upravo kupio ovaj američki proizvođač poljoprivrednih mašina, koji prema našim propisima ima rok od tri godine da zemljište privede nameni.

Grad je obezbedio svu infrastrukturu, gas, struju i drugo, a na američkom proizvođaču je da izgradi pristupne saobraćajnice.

S obzirom na to da su u postojećoj industrijskoj zoni sve parcele zauzete, Grad Sremska Mitrovica uradio je plan detaljne regulacije za novu industrijsku zonu Sever 3, koja će se prostirati na 33 hektara sa druge strane auto-puta Beograd–Zagreb.

"Predstoji nam infrastrukturno opremanje nove industrijske zone. Ubeđeni smo da će investitori prepoznati, kako spremnost lokalne administracije, tako i izuzetno povoljan geografski položaj i investirati na teritoriji naše opštine", ističe Jokić.

Preko puta parcele na kojoj će biti "Džon Dirov" distributivni centar, trenutno posluje takođe američka kompanija "Kuper standard" koja na 11.000 kvadrata proizvodi gumene i plastične delove za auto-industriju.