- TRŽIŠTE - /20.03.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.00 din/kg , pšenica 16.80 din/kg , soja 44.50 din/kg ; /20.03.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.23 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 36.48 din/kg ; /20.03.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.81 din/kg , pšenica 15.19 din/kg , soja 33.71 din/kg ; /20.03.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.30 din/kg , pšenica 19.24 din/kg , soja - ;

EKSPLOATACIJA RAZLIČITIH IZVORA U PROIZVODNJI ENERGIJE

 

Sombor, 12. OKTOBAR 2017.

Izvor: RTV

  • U Somboru je predstavljen projekat Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije. Usmeren je na promovisanje i unapređenje korišćenja obnovljivih izvora energije u pograničnom regionu Srbije i Hrvatske. Projekat se se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA Intereg prekograničnog programa Srbija-Hrvatska.

Projekat koji treba da doprinese boljem korišćenju obnovljivih izvora energije – bio gasa, solarne energije i zelene bio mase, traje 30 meseci i vredan 1.700.000 evra.

"Ovaj projekat podrazumeva izgradnju solarne elektrane u Vinkovcima, izgradnju biogasne elektrane u Somboru, proširenje kapaciteta za proizvodnju bio gasa u Somboru, proširenje labaratorije za ispitivanje bio mase na Poljoprivrednom Institutu u Osijeku i osnivanje laboratorije za ispitivanje potencijala za proizvodnju bio gasa i ispitivanje kvaliteta bio gasa na Univerzitetu u Novom Sadu", kaže dr Filip Kulić, projektni menadžer.

U projekat je uključen i Poljoprivredni Institut iz Osijeka, a za njih je prioritet korišćenje zelene lisne mase za proizvodnju bio gasa.

"Mi ovim projektom, kao znanstvena institucija stvaramo mobilnu laboratoriju koja će i na području Srbije i na području Hrvatske na licu mesta određivati energetsku komponentu", kaže dr Branimir Šimić.

Podršku projektima koji podižu kvalitet života u lokalnim sredinama daje i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

"Važno nam je da se nivo kvaliteta života u lokalnim samoupravama poboljša i podigne na evropski nivo, ato je moguće kroz projekte ovakvog profila", kaže Nebojša Drakulić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Dugoročno realizacija ovog projekta treba da doprinese podizanju kvaliteta života lokalnog stanovništva i energetskoj nezavisnosti komunalnih preduzeća. Partneri u ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Fond Evropski poslovi i somborski Vodokanal, vinkovački Vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut Osijek.