- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Eutanazija sumnjivih svinja

 

POČELO SUZBIJANJE AFRIČKE KUGE U PIROTSKIM OBORIMA

Pirot, 7. februar 2020.

Izvor: Večernje novosti

  • Krizni centar za zarazne bolesti u Pirotskom okrugu suzbija afričku kugu u oborima. Neće moći da se bave ovim vidom stočarstva narednih godinu dana

Na osnovu rešenja Uprave za veterinu i shodno odlukama Štaba za vanredne situacije, u Pirotu je počela primena konkretnih mera na suzbijanju afričke svinjske kuge u ovom kraju. Stručnjaci Kriznog centra za zarazne bolesti pri Ministarstvu poljoprivrede, veterinarski inspektori i članovi Komisije za procenu štete, zajedno sa radnicima pirotskog "Komunalca", otpočeli su eutanaziju grla koja bi mogla biti zaražena, kao i prevoz zdravih u klanicu.

Za eutanaziju su bile određene krmače u poslednjoj, trećoj fazi graviditeta i nerasti i prasad do 12 kilograma, dok su ostale životinje upućene na klanje. Prema cenovniku Komisije, za odrasle svinje vlasnici će dobiti 35.000 dinara po grlu, dok je za uništenu prasad težine do 12 kilograma cena 300 dinara po kilogramu. Osim toga, kako ističu veterinari, u sledećih godinu dana obori će ostati prazni, pošto domaćinstva neće moći da se bave ovim vidom stočarstva.

Ekipe radnika su, po odluci Štaba za vanredne situacije, radile u selu Berilovac, gde je eutanizirano nekoliko svinja, i Izvor, gde ih je bilo mnogo više. Narednih dana borba protiv afričke svinjske kuge se nastavlja u Krupcu, Velikom i Malom Selu, Trnjani i Ržani. Ova mesta, koja bi prema nezvaničnim procenama mogla da imaju bar 1.000 grla, označena su kao rizična. U selu Berilovac, pojedini domaćini su protestovali, a jedan je čak zabranio da se njegova svinja eutanizira, pa se kasnije ipak predomislio i pozvao veterinare da urade ono što se mora.

Ekipe veterinara bile su i u oboru Vlade Mančića iz sela Izvor, na njegovoj mini-farmi gde je eutanazija izvršena nad šest krmača i nad jednim veprom, kao i petnaestak prasića težine ispod 12 kilograma. Godišnje je proizvodio po 200 prasadi.

- Šteta je ogromna. Ipak, država se pobrinula da je na neki način nadoknadi. Ono što me brine jeste činjenica da u sledećih godinu dana neću smeti da uzgajam svinje. Dok se vratim na staro biće potrebno mnogo vremena, a godišnje ću gubiti 720.000 dinara samo na krmačama - izračunao je Mančić. - Ne znam čime ću se baviti. Možda ću početi da čuvam koke nosilje ili nešto drugo.

DETALjNO ČIŠĆENjE

Posle eutanazije, kompletni obori se dezinfikuju, kao i dvorište domaćinstva. Identične mere biće preduzete i u dimitrovgradskoj opštini, u selu Zabrđe, gde je i otkriven prvi slučaj afričke svinjske kuge kod divljih svinja. U proteklom periodu mnogi domaćini su poklali svoje životinje, kako bi izbegli direktnu štetu. Do sada zvanično nije prijavljen nijedan slučaj svinjske kuge kod domaćih svinja.