EVROPSKA UNIJA NALOŽILA PRODAJU GRČKIH ŠEĆERANA U SRBIJI

 

Novi Sad, 15. avgust 2011.

Grčka industrija šećera do kraja godine prodaće svoje dve šećerane u Srbiji, Fabriku šećera u Crvenki i šećeranu „Šajkaška“ u Žablju, potvrdio je za „AgroServis“ zamenik generalnog direktora Grčke industrije šećera za crvenačku šećeranu dr Milan Petrović.

Reagujući na spekulacije u nekim medijima, dr Petrović kaže da motiv prodaje nije u poslovnim problemima ili tržišnim procenama, nego u politici Evropske unije prema grčkom finansijskom sektoru.

- Grčka industrija šećera je kompanija u većinskom vlasništvu Državne poljoprivredne banke Grčke ATE, kojoj je Evropska unija naložila da proda sve ono što nije bankarski sektor, a šećerane u Crvenki i Žablju deo su tog vlasništva – objašnjava dr Petrović. - Obe šećerane vrlo uspešno posluju, ali će do kraja godine biti prodate u sklopu cele kompanije.

Dr Petrović budućim partnerima poručuje da ne treba da brinu jer šećerane u Crvenki i Žablju nikom ništa ne duguju i ozbiljno se pripremaju za predstojeću kampanju u kojoj će imati značajan udeo u domaćoj proizvodnji šećera. On još kaže da su obe fabrike moderne i perspektivne, a da je fabrika u Crvenki u nekoliko navrata u poslednjih pet godina dobijala priznanja kao jedna od najuspešnijih srpskih firmi. Sve to je, tvrdi dr Petrović, dobra osnova za još bolje poslovanje sa novim vlasnikom.

Iako na prvi pogled izgleda da među šećeranama u Vojvodini postoji korektna poslovna saradnja, to nije tako i odavno nema racionalne podele proizvodnih područja, a za ratare postoje i tajne cene u otkupu. Zbog oscilacija u obimu setve šećerne repe (seje se 50.000-70.000 hektara), a na čega utiče i otkupna cena repe, među dobrim poznavaocima prilika u ovom sektoru navodi se i mogućnost da dve šećerane, od šest koje rade, prestanu proizvodnju iduće godine. Šećerana u Baču je već prestala sa radom, a u Sremskoj Mitrovici je prodata u staro gvožđe.